Nejlíp placení šéfové si za 10 let rozdělili 12 miliard

ČTK Karel Toman, ČTK
28. 7. 2010 12:15
Nejlépe vydělávajícím manažerem veřejně obchodovaných společností je šéf firmy Oracle
Foto: Aktuálně.cz

New York - Nejlépe placeným šéfem veřejně obchodované společnosti byl v uplynulém desetiletí Larry Ellison, zakladatel a generální ředitel výrobce počítačových technologií Oracle.

Podle přehledu 25 šéfů s největšími výdělky (viz graf na konci textu), který zveřejnil americký deník The Wall Street Journal, si za poslední dekádu vydělal asi 1,8 miliardy dolarů (téměř 35 miliard korun). List výdělky vypočítával na základě platů, bonusů, manažerských výhod a zisků z prodeje firemních akcií.

Hned za Ellisonem se umístil Barry Diller z internetové společnosti IAC/Interactive a internetového prodejce zájezdů Expedia, který si přišel na 1,14 miliardy dolarů (asi 22 miliard korun).

Bramborovou medaili za tři čtvrtě miliardy má Jobs

Pomyslnou bronzovou medaili za své výdělky podle WSJ obdržel šéf petrochemické firmy Occidental Petroleum Ray Irani s 857 miliony dolarů (kolem 16,5 miliardy dolarů).

Za ním se umístil generální ředitel počítačové společnosti Apple Steve Jobs. Na čtvrtou příčku jej vyneslo 749 milionů dolarů (asi 14,5 miliardy korun). První pětku pak uzavírá šéf finanční firmy Capital One Financial Richard Fairbank s 569 miliony dolarů (téměř 11 miliard korun).

Podle deníku přitom z 25 nejvíce vydělávajících manažerů jenom někteří v uplynulé dekádě dosáhli významných výdělků i pro akcionáře firem, jež vedou. Jde například o Jobse, za jehož vlády v Applu se hodnota akcií společnosti zvýšila dvanáctkrát. U Oraclu pak vzrostla třikrát.

Foto: Reuters

Naopak šéf a zakladatel Dellu Michael Dell si za deset let vydělal 454 milionů dolarů (skoro devět miliard korun), hodnota akcií firmy ale ve stejném období klesla o 66 procent. V první desítce nejlépe vydělávajících pak takový osud stihl akcionáře čtyř firem - IAC/InterActive, Countrywide, Capital One a Cendant.

Podle profesora práva na Harvardově univerzitě a autora knihy o poměru odměn a výkonu manažerů Jesseho Frieda je nesoulad mezi bohatstvím šéfů firem a jejich akcionářů "pěkně depresivní" a "naznačuje, že poměrně výrazná část platů není doprovázena odpovídající výkonností. Podle Stevena Kaplana z Chicagské univerzity ale obvykle šéfové s velkými platy odvádějí dobrou práci.

Akcionáři mohou teď do platů víc mluvit

Proti vysokým platům manažerů se ale podle Wall Street Journalu někdy bouří i akcionáři firem, kterým se daří dobře. Například hodnota akcií Occidental Petroleum za uplynulých deset let vzrostla sedminásobně, investoři ale přesto v květnu byli proti platovým podmínkám jež firma navrhla pro šéfa. Irani podle nich vydělává třikrát více než šéfové ostatních firem z oboru.

Akcionáři v každém případě budou do platů šéfů firem ve Spojených státech moci více mluvit. Zákon o reformě finančního sektoru, který prezident Barack Obama podepsal minulý týden, jim totiž dává právo pravidelně nezávazně hlasovat o platech šéfů. Zároveň firmám přikazuje zveřejňovat rozdíl mezi platy šéfa a ostatních zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy