O procento přísnější test a propadla by i matka ČSOB

Karel Toman
26. 7. 2010 15:10
Stress test evropských bank obchodníkům přinejmenším nezkazil nákupní horečku
Na madridské burze.
Na madridské burze. | Foto: Reuters

Brusel - Žádná zpráva, dobrá zpráva. Zátěžová zkouška evropských bank dnes jakoby pro trhy neexistovala. "Výsledek stress testu zřejmě chápou jako 'ne-událost'," komentovala to dnes ve své zprávě banka BNP Paribas.

Přesto jsou hlavně dohady kolem metody testu zajímavé. Pro Česko třeba tím, že kdyby byl jen o procento přísnější, propadla by v něm podle Morgan Stanley i matka ČSOB - belgická KBC.

Samotné výsledky testu pak investory přinejmenším neodradily. To, že prověrka 91 evropských bank moc přísná nebude, věděli dopředu. Když se to v pátek potvrdilo, zaměřili se dnes na dobré zprávy odjinud a světové akcie i euro kvůli silným výsledkům evropské i americké ekonomiky dál rostou.

O výsledcích prověrky a tom, co se od ní čekalo, se dočtete zde:

Dopředu zatracovaný test byl vůbec první koordinovanou prověrkou tohoto druhu, k níž evropské vlády přistoupily. Cílem bylo prověřit, zda evropské banky ustojí případný návrat recese, a uklidnit tím investory v atmosféře doznívajících otřesů řecké dluhové krize.

90 % státních dluhů test vynechal

O to, co vlastně test zjistil, se teď budou experti ještě chvíli hádat. "Tohle vůbec uklidňující není," rozčiloval se například v sobotu pro agenturu Bloomberg Komal Sri-Kumar z americké investorské společnosti TWC Group. "Tyhle testy byly nastaveny tak, aby jimi většina bank prošla," dodal.

Test totiž nezahrnoval scénář státních bankrotů, který podle Evropské centrální banky nehrozí. Spokojil se jen s 23 % ztrát na řeckých dluhopisech, 14 % odpisem portugalského dluhu a 12 % ztrátou dluhu Španělska. A to ještě navíc jen u těch dluhopisů, s kterými banky obchodují, ne u těch, které drží ve svých účetních rozvahách. Dluhopisů v té druhé, netestované formě je přitom podle expertů celkem 90 %.

Velkou roli v dohadech kolem testu tak zřejmě hraje čas.

Podobně zatracovaný byl totiž před rokem i americký test, po němž si tamní banky nakonec za sedm měsíců připsaly 36 % nárůst hodnoty akcií. Ty evropské začaly v pondělí nárůstem o 1,1 % (Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index).

Když USA před rokem testovaly 19 svých bank, propadlo tehdy deset z nich s celkovou potřebou doplnit kapitál o 74,6 miliardy dolarů. Evropských 3,5 miliardy euro teď proto analytikům přišlo podezřele málo. Zvlášť když ty nejnižší odhady počítaly více než s desetinásobkem.

Výhoda bank v evropském testu: rok škudlení

Jenže evropské banky mají oproti americkému testu výhodu velkého časového odstupu od propuknutí finanční krize - jak minulý týden připomněla Credit Suisse, za poslední rok a půl navýšily svůj kapitál o 220 miliard euro. A to už někde znát být musí.

Vlídnost testu tak analytici vidí především jako promarněnou příležitost skutečně trhy uklidnit. Test si ale už rozebírají pro své vlastní výpočty. Ti z Morgan Stanley například podle Bloombergu zjistili, že kdyby se testovací šestiprocentní limit kapitálové přiměřenosti zpřísnil na sedm procent, propadlo by v testu 24 bank, mimo jiné KBC, matka Československé obchodní banky.

O zdraví evropských bank tak test finančním trhům přece jen něco prozradí.

"Nejhorší obavy se nenaplnily," shrnul přínos zátěžové zkoušky Mike Lenhoff z londýnské společnosti Brewin Dolphin Securities. "Nikdo dnes neřekne, že před sebou v bankovním systému eurozóny máme úplnou pohromu."

Pozitivně pak hodnotí výsledky testu ti, které prověřil - banky. "Stress test je dostatečně přísný, aby byl brán vážně," napsala po zveřejnění výsledků Credit Suisse.

Test burziány přinejmenším neotrávil

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Kritéria vytvořená CEBS (Committee of European Banking Supervisors, Výbor pro evropský bankovní dohled, pozn.red.) vytvořila stejné herní podmínky pro všech 91 bank. Když pozměníte kritéria, dostanete samozřejmě jiné výsledky," komentovala v Bruselu mluvčí KBC Viviane Huybrechtová fakt, že v přísnějším testu by její banka podle Morgan Stanley propadla.

Test tak přinejmenším obchodníkům v pondělí nevzal chuť nakupovat a burzy dnes dál rostou na sérii dobrých zpráv z minulého týdne.

Index nákupního apetitu minulý týden naznačil, že ve třetím čtvrtletí eurozóna poroste tempem až 0,7 %, což je víc než dvojnásobek očekávaných 0,3 %. Nálada mezi německými firmami vyskočila nejvíc za poslední tři roky a revidovaná čísla ukazují, že Velká Británie v druhém čtvrtletí rostla dvakrát rychleji, než se myslelo.

Americké burze nalila krev do žil hlavně zpráva o tom, že kvůli dobrým výsledkům chce General Electric vyplatit o pětinu větší dividendy.

 

Právě se děje

Další zprávy