BP vyhodila šéfa, nahradí ho ropný záchranář

Zahraničí Zahraničí
27. 7. 2010 8:25
BP oznámila rekordní ztrátu 23 miliard dolarů, na odškodnění za havárii dá 32 miliard
Kontrolované hoření. Jde o součást plánu, jak zredukovat ropné skvrny plující zálivem.
Kontrolované hoření. Jde o součást plánu, jak zredukovat ropné skvrny plující zálivem. | Foto: Reuters

Londýn, Praha - Nadnárodní těžební koncern BP utrpěl ve druhém čtvrtletí roku rekordní ztrátu 23,3 miliardy dolarů (452,7 miliardy korun). Výkonný ředitel firmy Tony Hayward k 1. říjnu odchází, na jeho místo nastoupí Američan Robert Dudley, uvedla společnost.

BP také uvedla že vyčlení 32,2 miliardy dolarů do rezerv na krytí škod a výplatu nároků po havárii ropné plošiny v Mexickém zálivu. To je podstatně víc, než očekávaných 19 miliard dolarů.

Třiapadesátiletý dosavadní výkonný ředitel těžebního koncernu Hayward se tak stal další obětí největší ekologické katastrofy v dějinách USA.

Ropná plošina Deepwater Horizon patřící BP explodovala 20. dubna a dva dny nato se potopila. Likvidace škod z unikající ropy už stála firmu kolem čtyř miliard dolarů, zatím ale není jasné, jaký bude celkový účet. Hovoří se až o částce 60 miliard.

The Times napsaly, že Hayward firmu opustí s částkou minimálně 11,8 milionu liber, v přepočtu asi 355 milionů korun. Jeho nástupcem bude Robert Dudley, o rok starší Američan, který je momentálně šéfem záchranné operace BP v Mexickém zálivu.

Tony Hayward se do povědomí lidí zapsal větou, že chce mít problémy kolem havárie v Mexickém zálivu za sebou, aby se mohl vrátit ke svému životu. Hlavně v USA tak řada lidí po těchto slovech zaujala vůči Haywardovi i celé BP nepřátelský postoj. 

Haywardův nástupce Robert Dudley se v odvětví těžby ropy pohybuje řadu let. Vyrůstal v americkém státě Mississippi a 20 let pracoval v americké těžební společnosti Amoco. Tu v roce 1998 převzala právě BP.

Správní rada svolala na pondělí zasedání, ale zpočátku nebylo jasné, zda Hayward padne hned či později a zda odejde sám či bude vyhozen. Částka 11,8 milionu liber, kterou si Hayward podle The Times vyjednal, zahrnuje jak hotovost, tak příspěvky na penzi. List tvrdí, že Hayward se vzdá 546 tisíc akciových opcí a až dvou milionů akcií, které dostával v rámci plánu dlouhodobých pobídek. Hodnota těchto cenných papírů se nyní pohybuje kolem osmi milionů liber.

Správní radě vadilo, jak Hayward firmu vedl od doby, kdy začaly problémy v Mexickém zálivu.

 

Právě se děje

Další zprávy