Microsoft zvýšil zisk o 48 procent,ale experti nejásají

Ekonomika Ekonomika
23. 7. 2010 10:08
Zisky zvýšil obnovený zájem firem o investice do IT. Možnosti růstu Microsoftu jsou ale podle odborníků omezené.
Nová verze WIndows popožene zisky Microsoftu výš. Ale co bude dál?
Nová verze WIndows popožene zisky Microsoftu výš. Ale co bude dál? | Foto: Aktuálně.cz

Seattle - Téměř o polovinu vyskočil v posledním finančním čtvrtletí, které skončilo červnem, čistý zisk softwarového giganta Microsoft. Podle agentury Reuters dosáhl zisk 4,52 miliardy dolarů a zvýšil se tak meziročně o 48 procent.

Odhady odborníků tak impérium Billa Gatese překonalo o 10 procent, vyšší než předpovědi byly i tržby, které meziročně vystoupaly o 22 procent na 16,04 miliardy. Silný růst tržeb ovlivnilo obnovení zájmu firemních zákazníků o investice do počítačových technologií.

Právě firmy zvýšily světový prodej osobních počítačů ve druhém letošním čtvrtletí o 22 procent. Statistiky uvádí, že operační systém Windows od Microsoftu běží na drtivé většině z nich - přibližně na 90 procentech.

Přesto však mezi analytiky nepanuje ohledně dalšího rozvoje Microsoftu extrémní nadšení. Akcie sice těsně před zveřejněním výsledků poporostly o tři procenta, celkově však letos oslabily o 15 procent a jejich kurz je na úrovni roku 2005.

Důvodem je právě skepse ohledně dalšího růstu firmy, kterou letos z pozice nejdražší technologické společnosti světa sesadil konkurenční Apple. Poté, co vyprchá vliv nové verze Windows, nevidí zdroje k dalšímu rozvoji.

 

Právě se děje

Další zprávy