Apple na rekordu. Lidé kupují, i co nefunguje. iPhone 4

Ekonomika Ekonomika
21. 7. 2010 12:55
iPhone 4 a iPad dotáhl svého výrobce k rekordním tržbám. Příští čtvrtletí bude ještě lepší.
Steve Jobs může mít radost z toho, jak se prodává nový iPhone
Steve Jobs může mít radost z toho, jak se prodává nový iPhone | Foto: Reuters

New York - Americká společnost Apple zvýšila zisk o 78 procent, přičemž tržby tohoto výrobce iPhonu či iPadu stouply o 61 procent na 15,7 miliar¨dy dolarů, tedy nejvýše v historii firmy.

Čísla jako z říše snů navíc firma doprovodila komentářem, který věští silný růst i v budoucnosti.

Apple od dubna do června prodal 8,4 milionů přístrojů iPhone, a to přesto, že skončil s prodejem staršího modelu a zaměřil se pouze na nový iPhone 4, s nímž má víc trápení než radosti. Totéž platí o majitelích této novinky.

Jen za poslední tři dny ale Apple prodal zhruba 1,7 milionu přístrojů nejnovější řady iPhonů.

Jak iPad, tak iPhone 4 v řadě obchodů nejsou k dostání a trvá i několik týdnů, než dorazí k zákazníkům. Jeden z analytiků se proto managementu ptal, zda firma schválně vyrábí tak málo přístrojů.

"Nedostatek přístrojů nevytváříme záměrně," reagoval provozní ředitel firmy Tim Cook. "Oba výrobky stále prodáváme tak rychle, jak je stačíme vyrábět," dodal.

Vlivný spotřebitelský časopis Consumer Reports nedávno uvedl, že nemůže nákup nového telefonu iPhone 4 doporučit. Časopis nechal udělat testy, aby se zjistilo, zda jsou pravdivé stížnosti některých uživatelů, že nový iPhone se potýká s výpadkem signálu.

Šéf Applu Steve Jobs tento týden naznačil, že problém slábnoucího signálu se netýká pouze nového telefonu iPhone 4, ale i dalších podobných přístrojů, které vyrábí konkurence. Zástupci konkurenčních výrobců se však proti jeho slovům ohradili a zapravdu jim většinou dávají také experti.

Apple uvedl, že čeká v tomto čtvrtletí tržby 18 miliard dolarů, zatímco analytici čekali pouze 17 miliard. Apple byl dosud ve výhledech vždy velmi konzervativní, tak optimistický výhled proto analytiky zaskočil.

 

Právě se děje

Další zprávy