MMF hrozí Maďarům: snižte schodek, jinak nebudou záruky

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
19. 7. 2010 9:51
Inspekce z Maďarska odešla předčasně a poslala jeho měnu prudce dolů.
Kroky nové maďarské vlády se MMF a EU nelíbí. Ilustrační foto.
Kroky nové maďarské vlády se MMF a EU nelíbí. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Budapešť - Prudké oslabení forintu přinesl začátek obchodování v pondělí ráno. Maďarská měna k euru oslabila o 2,4 procenta a dostala se tak na nejnižší úroveň od začátku června.

Potvrdily se tak předpovědi analytiků. Ti pokles předvídali po sobotním náhlém předčasném ukončení společné mise Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie v maďarském účetnictví.

Inspekce zjišťovala, jak země plní podmínky své úvěrové dohody a měla být posledním krokem před uvolněním zbytku půjček, které si Maďarsko sjednalo na záruku pro případ krachu vlastní ekonomiky.

Kontrola měla přitom skončit v těchto dnech. Maďarsko má s MMF a Unií sjednaný úvěrový program ve výši 25,1 miliardy dolarů od roku 2008, kdy tvrdě pocítilo dopady krize. V současnosti tento zdroj slouží jako vizitka a záchranná síť, která má udržet důvěru investorů v maďarskou ekonomiku.

Zapotřebí jsou trvalá opatření

"V prostředí zvýšené pozornosti trhu k vládním deficitům a dluhům zůstávají dohodnuté cíle pro schodky veřejných financí - 3,8 procenta HDP v roce 2010 a méně než tři procenta HDP v roce 2011 - přiměřenou kotvou nezbytného procesu konsolidace a dosažení udržitelné úrovně dluhu, a měly by proto být plněny; k dosažení těchto cílů však bude nutné podniknout dodatečná opatření," zdůvodnil ukončení inspekce MMF.

Fondu se mimo jiné nelíbí, že vláda vzešlá z dubnových voleb chce zavést bankovní daň, která má nahradit výpadek příjmů státního rozpočtu. Pro příští rok bude navíc požadovat úpravu schodku ve výši 0,3 procenta HDP, aby dosáhl původně dohodnuté výše. Podle zástupců Unie bude muset Maďarsko škrtat zejména ve výdajích.

Jedním z hlavních problémů země je vysoký státní dluh, který dosahuje 80 procent HDP. Navíc je příliš závislá na zahraničním financování dluhů, pro které je hrozbou především pokles forintu.

 

Právě se děje

Další zprávy