Čína šlápla na brzdu. Přesto předbíhá velké ekonomiky

Ekonomika Ekonomika
15. 7. 2010 9:50
Čínské HDP rostlo zhruba o deset procent a Čína už nejspíš předstihla Japonsko.
Zasloužená odměna čínského horníka po tvrdém dni.
Zasloužená odměna čínského horníka po tvrdém dni. | Foto: Reuters

Peking - Prudký růst čínské ekonomiky se ve druhém čtvrtletí zpomalil, jeho tempo však stále zůstalo nad deseti procenty. Hrubý domácí produkt zřejmě již druhé největší ekonomiky světa vzrostl meziročně o 10,3 procenta, oznámil čínský statistický úřad.

Za celé první pololetí HDP vzrostl o 11,1 procenta.

Růst čínské ekonomiky se po prudké expanzi na počátku roku podle očekávání zmírňuje, protože mizí vliv vládních stimulačních opatření na podporu hospodářství v době globální recese.

Peking omezuje úvěry

Peking navíc začal omezováním bankovních úvěrů do bydlení a investic zakročovat proti neudržitelnému úvěrovému boomu. Ten už vedl k prudkému růstu cen obytných nemovitostí a vláda se obává, že to by mohlo skončit podobnou krizí, která v minulých letech zasáhla USA a některé země eurozóny.

"Zpomalení růstového tempa ekonomice prospěje, protože jí zabrání v příliš rychlém růstu a přehřívání," řekl mluvčí statistického úřadu Šeng Lai-jün. Dodal, že i přes zpomalení byl růst ve druhém čtvrtletí stále "velmi vysoký".

Evropa rizikem i pro Čínu

Za jedno z rizik označil problémy Evropy s dluhy, které by mohly negativně dopadnout na čínský export.

Peking pro letošní rok plánuje ekonomický růst jen osm procent, což je podle analytiků snadno dosažitelné.

Poslední údaje ukazují, že Čína by letos měla odsunout Japonsko z pozice druhé největší ekonomiky světa za Spojenými státy. Loni hodnota čínského HDP dosáhla 4,98 bilionu dolarů (zhruba 99,6 bilionu Kč), což bylo těsně za japonským výsledkem 5,1 bilionu USD. Čína přitom roste mnohem rychleji než jeho vyspělý soused.

 

Právě se děje

Další zprávy