Finové mají nové zákonné právo: na internet

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 7. 2010 10:00
Od dnešního dne má každý Fin nárok být připojený k internetu.
Internetové kavárny ve Finsku budou jen pro turisty. Každá domácnost má nově nárok být připojena.
Internetové kavárny ve Finsku budou jen pro turisty. Každá domácnost má nově nárok být připojena. | Foto: Reuters

Helsinky - Vedle práva na vzdělání, na soukromí či svobodnou volbu zaměstnání patří i právo na připojení k internetu.

Češi jej v Listině základních práv a svobod sice nenajdou, ale ve Finsku od dnešního dne platí zákon, který obyvatelům severské země toto právo zaručuje. Podle serveru BBC je Finsko první zemí na světě, která nárok na internet uzákonila.

Zákon, který začíná platit 1.července, zaručuje každému Finovi právo připojení o minimální rychlosti 1 megabit za sekundu. A Finsko se zavázalo, že do roku 2015 se minimální rychlost na celém jeho území zvýší na 100 megabitů za sekundu.

"Sledovali jsme roli internetu v každodenním životě Finů. Internetové služby už neslouží pouze pro zábavu. Finsko tvrdě pracovalo na tom, aby vyvinulo informační společnost a před pár lety jsme si uvědomili, že ne každý má připojení," zdůvodnila BBC vznik zákona finská ministryně pro komunikaci Suvi Lindénová.

Odhaduje se, že přibližně 96 procent domácností má připojení k internetu. K naplnění zákona chybí zajistit připojení pro asi čtyři tisícovky domů.

BBC také upozornila, že závazek připojit všechny domácnosti k internetu o rychlosti 2 megabity za sekundu původně přijala i britská vláda, která si stanovila termín do roku 2012. Rozhodně však neuvažuje o uzákonění tohoto nároku či dokonce jeho prohlášení za základní právo každého občana.

Zároveň však průzkum BBC před časem zjistil, že čtyři z pěti lidí na světě považují připojení k internetu za základní právo.

 

Právě se děje

Další zprávy