V USA schválili zásadní změnu regulace bank

ČTK ČTK
1. 7. 2010 8:20
Finanční domy budou pod větším dohledem, reforma se dotkne i Wall Street
Wall Street čekají změny.
Wall Street čekají změny. | Foto: Reuters

Washington - Americká Sněmovna reprezentantů v noci na dnešek po zhruba ročním vyjednávání schválila největší změnu regulace finančního sektoru za poslední desítky let. Souhlas ještě musí připojit Senát, ten ale o návrhu pravděpodobně nebude hlasovat dříve než v polovině července.

Reforma se dotkne především bank a například ovlivní způsob, jakým funguje Wall Street. Finanční domy tak budou pod větším dohledem a úřady budou moci ovlivnit i míru rizika, jakou banky podstupují při obchodování a investicích.

Díky přísnější regulaci vznikne dozorový orgán, který bude dohlížet na trh hypoték a kreditních karet. Úprava zákona také zajistí, že vláda bude mít lepší možnosti v situacích, kdy bude nutné vypořádat se s krachujícími bankami a finančními institucemi.

Smyslem hlubokých reforem je zabránit opakování finanční krize let 2007 až 2009. Krize stáhla ekonomiku do recese a ve Spojených státech způsobila nejhlubší hospodářskou krizi od 30. let minulého století. Důsledky nicméně pocítil celý svět.

 

Právě se děje

Další zprávy