Makléř po flámu bezdůvodně koupil 7 milionů barelů ropy

Petr Jemelka Petr Jemelka
29. 6. 2010 17:00
Na svůj čin si prý britský obchodník kvůli alkoholickému okénku nepamatuje

Lodnýn - Dnes již bývalý britský makléř Steven Perkins, zabývající se obchodem s ropou, byl potrestán pětiletým zákazem obchodování v City za to, že po flámu bezdůvodně nakoupil sedm milionů barelů ropy. Tím pochopitelně ovlivnil její cenu.

Trest mu uložil britský finanční regulátor (FSA) spolu s pokutou ve výši 72 tisíc liber (necelých 2,3 milionů korun).

Alkoholické transakce Pekrinse odhalil britský regulátor zhruba před rokem, kdy byl zaznamenán podezřele velký objem obchodu společnost PVM Oil Features, kde byl makléř zaměstnán od roku 1998.

Pil a obchodoval, když měl ošetřovat nemocného 

Po krátkém vyšetřování se přišlo na to, že k transakci došlo během devatenácti hodin mezi 29. a 30. červnem minulého roku, tedy v době, kdy se opilý obchodník oficiálně staral o nemocného příbuzného. Do té doby byl Steven Perkins považován za spolehlivého pracovníka a měl oprávnění obchodovat na mezinárodním trhu s komoditami (ICE) s penězi klientů společnosti, pro kterou pracoval.

„Perkins nákupy z 29. a 30. června minulého roku vysvětil tím, že byl opilý. Tvrdí, že celý víkend silně pil a v konzumaci alkoholu pokračoval i v pondělí, zhruba od dvanácti hodin. Na události z pondělí a z noci na úterý má proto údajně jen mlhavé vzpomínky. V době uskutečnění transakce ho podle jeho slov postihlo tzv. alkoholické okénko," cituje server The Guardian ze zprávy FSA.

Na chvíli vládl trhu

Pravda je ovšem taková, že transakci skutečně provedl a to v úterý 30. června 2009 nad ránem. Za peníze svého klienta nakoupil ropu v hodnotě osmi milionů dolarů.

Po chvíli začal nakupovat znovu a jeho transakce v té chvíli činily 69 procent objemu veškerého obchodu s ropou. Tím pádem uměle vzrostla cena černého zlata a britský regulátor začal pátrat po příčině. To, že za vším stojí opilý makléř, v té chvíli nikoho nenapadlo.

 

Právě se děje

Další zprávy