Čína si namlouvá Tchaj-wan, jde na to přes peníze

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
29. 6. 2010 9:49
Čína si chce připoutat ostrov, ten na dohodě obchodně získá.

Čchung-čching - Historickou dohodu o uvolnění vzájemného obchodu a posílení hospodářské spolupráce podepsaly v úterý ráno Čína a Tchaj-wan.

Domluvily se na zrušení cel pro 539 položek tchajwanského zboží na čínském trhu a pro 267 položek zboží čínského dováženého na ostrov. Tato dohoda, která přichází po letech vzájemného nepřátelství, má podpořit vzájemný obchod v hodnotě 100 miliard dolarů.

Čína doufá, že tato dohoda, která Peking stála nemálo ústupků, sníží politické napětí panující v jejích vztazích s ostrovem, který si nárokuje. Pro Tchaj-wan je tak vzájemná dohoda ekonomicky mnohem výhodnější.

Tchaj-wanu vyhovuje, že získá užší ekonomické vazby na hospodářskou mocnost a jeho ekonomika závislá na exportu se neocitne v jejím stínu.

Zrušené clo se podle ČTK bude týkat ročně zboží za 13,8 miliardy dolarů, přičemž roční hodnota exportu je 80 miliard. Oproti tomu z čínského exportu na ostrov se zrušení cla týká jen asi desetiny.

Tchajwanské společnosti navíc získají přístup k jedenácti odvětvím služeb v Číně včetně například bankovnictví nebo zdravotnictví. Na oplátku čínské společnosti budou mít možnost investovat do tchajwanského filmového průmyslu a podnikatelských služeb.

Jako místo podpisu dohody zvolily obě strany město Čchung-čching, kde se po druhé světové válce snažili komunistický vůdce Mao Ce-tung a prezident Čankajšek bezúspěšně vyjednat příměří. Čankajškova vláda se po skončení občanské války v roce 1949 přesunula právě na Tchaj-wan.

 

Právě se děje

Další zprávy