Polsko potřebuje reformu financí, jinak riskuje rating

Veronika Skálová Veronika Skálová
23. 6. 2010 9:44
Agentura Fitch upozorňuje, že Polsko má na reformu ještě dva roky, jinak bude jeho hodnocení ohrožené.
Přestože polská ekonomika letos nejspíš o 3 procenta povyroste, ratingové agentury upozorňují na potřebu reforem. Ilustrační foto.
Přestože polská ekonomika letos nejspíš o 3 procenta povyroste, ratingové agentury upozorňují na potřebu reforem. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Varšava - Další varování před budoucím snížením ratingu míří do Polska. Po pátečním upozornění agentury Moody's, že reforma financí by mohla Polsku jeho rating pojistit, se ozvala také agentura Fitch.

Pokud Polsko neuskuteční reformy na stabilizaci svého rozpočtu do roku 2012, jeho ratingové hodnocení se dostane "pod velký tlak".

"Už pět let upozorňujeme, že veřejné finance potřebují reformu. Teď je to už palčivé téma," upozornil v rozhovoru pro deník Rzeczpospolita šéf polské pobočky Piotr Kowalski.

Růst polské ekonomiky se sice pro letošní rok očekává na třech procentech, ale schodek rozpočtu je stále dvakrát vyšší než povolená tři procenta.

Agentura Fitch nyní Polsko hodnotí známkou A - se stabilním výhledem. "Pokud se neuskuteční žádné reformy na zlepšení situace veřejných financí do roku 2012, negativní tlak na rating bude obrovský," řekl Kowalski.

Podle agentury Reuters nyní Varšava připravuje rozpočet na rok 2011, ale žádné radikální reformy se neočekávají. V loňském roce dosáhl veřejný dluh Polska 49,9 procent hrubého domácího produktu, letošní schodek rozpočtu bude nejspíš blízko sedmi procentům HDP.

 

 

Právě se děje

Další zprávy