Bělorusko dostává o 60% méně plynu. Už zaplatilo

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
23. 6. 2010 17:15
Dodávky klesly o dalších třicet procent. Bělorusko omezilo dodávky Litvě a oznámilo uhrazení dluhu.
Do plynového potrubí se vrací napětí.
Do plynového potrubí se vrací napětí. | Foto: Reuters

Moskva - Ruský monopolní vývozce zemního plynu Gazprom snížil ve středu ráno dodávky do Běloruska o 60 procent oproti normálnímu stavu.

S odvoláním na prohlášení zástupců firmy v ruské televizi NTV to uvedla agentura Reuters. Podle šéfa Gazpromu Alexeje Millera se ale snížení tlaku netýká dodávek plynu do Evropy.

"Mám dvě zprávy, jednu dobrou a druhou špatnou. Začněme tou dobrou - tranzit ruského plynu přes Bělorusko pokračuje v plném rozsahu a klienti nemají žádné potíže s dodávkami," řekl Miller.

Po úterní výmněně názorů totiž běloruský prezident Alexandr Lukašenko pohrozil, že pokud Gazprom nezaplatí za tranzit tak, jak to požaduje místní provozovatel plynovodu Beltransgas, kohouty uzavře.

Několik hodin po prohlášení ředitele Gazpromu však už Minsk svou hrozbu splnil. O 30 procent snížil dodávky plynu do Litvy a do ruské oblasti Kaliningrad. Podle litevské společnosti Lietuvos Dujos, kterou z 37 procent vlastní Gazprom, se tlak v plynovodu začal snižovat kolem poledního.

Zároveň Gazprom zvýšil tlak na Bělorusko a dodávky počínaje desátou hodinou ranní omezil na pouhých 40 procent obvyklého množství. "Běloruská strana nepodniká žádné kroky k úhradě svého dluhu," řekl Miller ve vysílání.

Odpoledne už z Minsku přišla zpráva, že do Ruska byla odeslána platba 187 milionů dolarů. Zároveň ale první náměstek předsedy vlády Vladimir Semaško upozornil, že Bělorusko požaduje po Gazpromu platbu 260 milionů dolarů pro Beltransgas. Pokud ji Minsk nedostane do čtvrtka, přiškrtí transit nejen plynu, ale i ropy. 

Hrozí "válka o plyn"

První omezení dodávek o 15 procent přišlo v pondělí na příkaz ruského prezidenta Dmitrije Medveděva. Dalších 15 procent Rusové ubrali v úterý. A dalších 30 procent dnes.

Moskva tvrdí, že jí Minsk dluží za plyn 192 milionů dolarů, protože platil za surovinu nižší cenu, než na které se obě země domluvily. Gazprom hrozí, že pokud své peníze nedostane, omezí dodávky až o 85 procent.

Minsk na jednu stranu už v pondělí své závazky uznal, ale zároveň tvrdí, že i Gazprom je dlužen - právě za transport prostřednictvím Beltransgasu. Prezident Lukašenko dokonce prohlásil, že obě země jsou na pokraji války o plyn.

 

Právě se děje

Další zprávy