Gazprom už přiškrtil Bělorusům plyn o 30 procent

Veronika Skálová Veronika Skálová
22. 6. 2010 16:20
Bělorusko uzavřelo tranzitní kohouty, dodávky do Evropy bude kompenzivat Ukrajina.
O 30 procent méně plynu proudí do Běloruska v porovnání s nedělí. A může být hůř, když se Gazprom rozhodne. Ilustrační foto.
O 30 procent méně plynu proudí do Běloruska v porovnání s nedělí. A může být hůř, když se Gazprom rozhodne. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Moskva - Celkem o 30 procent méně zemního plynu proudí od dnešního rána z Ruska do Běloruska. Šéf plynárenského gigantu Gazprom Alexej Miller oznámil ve státní televizi Vesti-24, že společnost omezila dodávky o dalších 15 procent. První omezení o 15 procent přišlo včera na příkaz ruského prezidenta Dmitrije Medveděva.

Moskva totiž tvrdí, že jí Minsk dluží za plyn 192 milionů dolarů, protože platil za surovinu nižší cenu, než na které se obě země domluvily. Gazprom pokračuje ve výhrůžkách, že pokud své peníze nedostane, omezí dodávky až o 85 procent.

Plyn do Evropy může přes Ukrajinu

Ani tak velké omezení by ale nemělo zasáhnout další státy Evropy. K zajištění plynulých dodávek do dalších státu se zavázalo i Bělorusko, Gazprom slíbil, že v případě potíží využije volné kapacity a zvýší dodávky přes Ukrajinu.

A potíže na sebe nenechaly dlouho čekat. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko odpoledne oznámil, že jeho země zastavuje přepravu ruského plynu dál do Evropy, dokud Gazprom za tranzit nezaplatí. Uzavření kohoutů se podle Evropské komise dotkne Polska, Německa a Litvy.

Odpoledne Gazprom oznámil, že chybějící dodávky přes Bělorusko začne kompenzovat plynovod přes Ukrajinu. " Kyjeva už jsme obdrželi souhlas, že jsou připraveni zajistit další dodávky ruského plynu do Evropy," uvedl pro agenturu Reuters mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov.

Gazprom požaduje za první čtvrtletí po Minsku sazbu 169,2 dolaru za tisíc kubíků a za druhé dokonce 184,8 dolaru. Bělorusové však platí jen 150 dolarů za tisíc kubíků.

Zároveň však Minsk tvrdí, že Gazprom je dlužen jemu - konkrétně běloruskému provozovateli plynovodu společnosti Beltransgas. 

Bělorusko už přislíbilo platbu

Bělorusko existenci dluhu nepopírá, včera se k němu přihlásilo a jeho zástupci tvrdí, že jej do dvou týdnů vyrovná. Pro Gazprom je to však málo. "Jestliže zítra nedojde z běloruské strany k reálným krokům, lze očekávat, že přijde další snížení," řekl v úterý Kuprijanov. Uvedl také, že Bělorusko pohrozilo, že při dalším omezování dodávek začne odebírat plyn z tranzitního plynovodu, který vede do Polska a Německa.

Přes Bělorusko proudí do Evropy pětina plynu z Ruska, většina je dodávána přes Ukrajinu. Právě spory s její vládou zapříčinily na začátku minulého roku přerušení dodávek do Evropy na dva týdny. 

 

Právě se děje

Další zprávy