Rusko se změnilo v bezpečný přístav pro investory

Jana Horáčková, investicniweb.cz
21. 6. 2010 19:00
Rusko má výhodu, kterou jiní nemají: surovinové zdroje
Urá.
Urá. | Foto: Jiří Just

Praha/Moskva - Od poloviny dubna, kdy trhy zasáhl strach z problémů Řecka, je Rusko na roztrhání. 15. dubna dosáhl index Russian Trading System maxima 1676,27 bodu a připsal tak za rok 108 %.

Do 20. května sice o více než 20 % zkorigoval, přesto řada ekonomů věří v rychlé zotavení.

Alexej Mojsejev, hlavní ekonom ruské banky Renaissance Capital, podotýká: "Světoví investoři stále více obracejí pozornost k emerging markets kvůli vyšším, a dnes už i jistějším ziskům. Rusko, jakožto rozvíjející se trh a klíčový producent komodit, z toho jen profituje."

Rusko se oficiálně začalo dostávat z recese ve třetím čtvrtletí minulého roku, po dvou po sobě jdoucích kvartálech poklesu. Přesto HDP klesl za rok 2009 o 7,9 %.

"Ruská vláda velice agresivně bojovala s krizí. Využila ropné rezervy a podporovala bankovní sektor. Ten se proto brzy vzpamatoval," tvrdí Mojsejev.

Komodity motorem zotavení

Analytik Credit Suisse István Máté-Tóth vysvětluje, proč je pravděpodobnější růst ruského trhu než některých jiných trhů:  "Země má z hlediska fundamentů silnou bilanci a je jedním z hlavních světových producentů řady přírodních zdrojů, jako jsou kovy a uhlí." Těžba kovů a uhlí je jedním z nejdynamičtějších sektorů na ruském akciovém trhu - za loňský rok posílil o 132,2 %.

Rychle se zotavuje také nemovitostní sektor. Akcie developerské společnosti PIK Group vzrostly o ohromných 234,4 %, z 1,6 USD na 5,35 USD.

Prakticky ve všech sektorech vykázaly akcie za minulý rok silné zisky. Stratég Trojka Dialog Kingsmill Bond byl v březnu 2009, kdy ceny nejen ruských akcií padaly, ohledně jejich budoucího vývoje optimistický. Věřil, že pokusy Kremlu o devalvaci rublu by mohly obrátit klesající vývoj trhu.

Bond doporučoval a investoval například do akcií největší ruské banky, které vzrostly z 84 centů na konci května 2009 na 2,70 USD koncem dubna, připsaly tak 221,4 %.

Ropa stoupá

Dařilo se nejen akciím. "Výnosy eurobondu Russia-30, klíčového benchmarku, klesly z 10 % v lednu 2009 na 6 % v dubnu 2010 díky oživení komoditních trhů, obzvláště ropy, a obrovského množství likvidity na světových trzích, které uspokojilo poptávku po aktivech emerging markets," říká Paolo Zaniboni, šéf analytiků společnosti Trojka Dialog.

"2009 byl dobrý rok pro investice do aktiv s fixními výnosy," dodává Nikolaj Podguzov, analytik RenCap.

"Finanční krize ve světě donutila investory sledovat makroekonomické fundamenty nejvíce od konce 90. let," tvrdí Mojsejev. "Všechna vládní rozhodnutí a makrodata jsou nyní významnější než čtvrtletní reporty firem. Stát totiž začal hrát hlavní roli v tom, kdo přežije další ekonomický cyklus, a kdo nikoli."

Investice do Ruska: Jaký fond vybrat?? - čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy