Zlato je nejdražší v historii. Unce je za 1257 USD

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
18. 6. 2010 15:00
Spolu se zlatem roste cena i dalších drahých kovů

Londýn - Na nový rekord dnes vystoupala cena zlata. Kvůli sílící ekonomické nejistotě se cena postupně zvyšovala, až dosáhla bodu, z něhož ji katapultovaly vzhůru technické nákupy. Jedna unce kovu (31,1 gramu) se tak dostala až nad 1257 USD (asi 26140 Kč).

Na promptním trhu, kde se kupuje kov k okamžitému dodání, se zlato dnes kolem 14. hodiny prodávalo až za 1257,85 USD/oz. Na termínových trzích, kde se dá koupit zlato s dodáním k předem dohodnutému datu v budoucnu, se cena srpnového kontraktu vyšplhala dokonce na 1260,90 USD. I to je nový rekord pro tento typ kontraktu.

Růst cen zlata pomohl k růstu i dalším drahým kovům. Investoři se totiž kvůli nejistým hospodářskýmvyhlídkám zbavují papírových aktiv a místo nich nakupují zlato a další aktiva trvalé hodnoty.

Cena zlata roste již deset let

Zlato nakupují přesto, že situace na akciových trzích se citelně zlepšila a hlavní indexy zpevnily. Analytici jsou ale k oživení akciových trhů většinou skeptičtí a například u amerických akcií čekají, že se co nevidět vrátí k poklesu.

Růst cen zlata trvá prakticky neustále celé desetiletí. Tehdy byla cena za unci 300 dolarů. Jen za uplynulé čtvrtletí cena vzrostla o více než 12 procent.

V posledních měsících táhnou cenu zlata vzhůru především obavy, že se dluhová krize bude šířit z eurozóny do dalších zemí. To by podle analytiků zpomalilo hospodářské oživení ve světě.

 

Právě se děje

Další zprávy