Prezident Unie: Trhy zbytečně reagují i na maličkosti

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
14. 6. 2010 10:28
Deset let nechaly trhy euro v klidu, teď reagují na každou maličkost
Herman Van Rompuy
Herman Van Rompuy | Foto: Reuters

Londýn - Silný kurz eura zamaskoval rodící se potíže v eurozóně, myslí si prezident Evropské Unie Herman Van Rompuy. Řekl to v rozhovoru pro Financial Times.

"Euro se stalo silnou měnou s velmi nízkými rozdíly v úrokových sazbách (u státních dluhopisů). Bylo to jako nějaká pilulka na spaní, něco jako droga. Hrozících problémů jsme si nebyli vědomi," řekl v rozhovoru Van Rompuy.

Zároveň se pustil do finančních trhů, které kritizoval, protože podle něj na potíže v Unii zareagovaly neadekvátně. "Trhy byly v prvním desetiletí až příliš shovívavé, teď zase až příliš reagují na každou maličkost," konstatoval evropský prezident. Dodal, že se trhy nechaly unést spekulacemi a předsudky.

Velké výkyvy trhu jsou problémem

Vedení Unie bude na své čtvrteční schůzce řešit, jak trhy přesvědčit o nastávající stabilizaci eurozóny. Podle ČTK se však musí nejprve dohodnout na sladění hospodářské politiky a posílení rozpočtové disciplíny. Evropský prezident nyní pracuje ve skupině, která se zabývá reformami upevňujícími rozpočtová pravidla.

"Většinu z nás nadměrné výkyvy trhu netěší. Když se na to ale podíváte z širší perspektivy, tak trhy trestají špatnou politiku. Někdy je to ale až příliš, je to nepřiměřeně a na základě spekulací a předsudků," dodal evropský prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy