Recese na obzoru, inflace nikde,diví se otec hedgefondu

Andrej Rády, investicniweb.cz
16. 6. 2010 10:04
Co řekl zakladatel Bridgewater, největšího hedgeového fondu na světě, který spravuje zhruba 75 miliard dolarů?

New York - Zakladatel Bridgewater, největšího hedgeového fondu na světě, který spravuje zhruba 75 miliard dolarů, se v rozhovoru pro Barron's vyjádřil k nejpodstatnějším otázkám současné ekonomiky a světa investic.

Akciová rally

60procentní růst po předchozích poklesech akciového trhu a 40procentní oživení americké ekonomiky bohužel nevytvořilo žádný nový finanční kapitál. Banky stále půjčují jen velice opatrně, pokud vůbec. Podpůrné balíčky vyvolaly jen velice malou ekonomickou aktivitu.

Záchranné balíčky a hrozba recese

Kritici záchrany finančních institucí vysokého schodku rozpočtu by si měli uvědomit, že bez těchto opatření by byla situace ještě mnohem horší. Do roku 2012 se ekonomika nejspíš podívá na své druhé dno, a je dobře, že máme precedens, že bude politicky jakžtakž snesitelné ekonomiku stimulovat a že bude Fed moci znovu vykupovat aktiva.

Kdy dojde k recesi?

Recese přijde zřejmě dříve, než v podobných případech v minulosti. Normálně je mezi těmito poklesy ekonomiky zhruba pět let, ale z různých důvodů, především těch se zadlužením, to bude tentokrát dříve.

Ekonomické zotavení

Zotavení je velice křehké. Půjčování nefunguje, navíc je tady dluhová krize. Veřejný dluh před sebou tlačíme a během několika let dolehne i na další státy, nejen ty jihoevropské. Firmy jsou na tom o něco lépe, protože v rámci boje s krizí, i díky podpoře států, dokázaly ušetřit, i když se na tom musely podílet především omezením počtu zaměstnanců.

Dluhová krize v Evropě

Situace v Evropě znamená riziko hned z několika důvodů. Zadlužení je větší než při kterékoli krizi v historii, ať už si vzpomeneme na Argentinu, Asijskou krizi a podobně. jde o obrovské peníze. Zadlužení není obrovské jen na úrovni států, ale i v řadě soukromých sektorů. V případě Evropy to ani nehraje tak podstatnou roli, zadlužení dosáhlo výšin, ze kterých vedou jen těžké a bolestivé cesty.

Pokračování najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy