Španělé se brání náznakům,že by mohli mít zájem o pomoc

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 6. 2010 11:26
Německé Financial Times naznačily, že se Unie chystá na žádost Španělska o pomoc, reakce byla vášnivá.
Škrty, které mají zachránit jejich ekonomiku před krachem, se Španělům vůbec nelíbí.
Škrty, které mají zachránit jejich ekonomiku před krachem, se Španělům vůbec nelíbí. | Foto: Reuters

Madrid - Žádnou pomoc nechceme, nežádali jsme o ni, ani to nemáme v plánu. Španělské ministerstvo hospodářství dnes reagovalo na zprávu deníku Financial Times Deutschland, podle níž se Unie na žádost Španělska o pomoc připravuje.

List uvedl, že EU připravuje žádost o čerpání financí ze záchranného fondu, který vytvořila jako reakci na situaci v Řecku. Deník nadnesl, že pomoc by mohlo potřebovat například Španělsko, zvlášť pokud se zhorší potíže v bankovním sektoru. Zároveň však deník citoval nejmenovaného eurokomisaře, který upozornil, že se zatím neobjevily žádné známky toho, že by se Španělsko chystalo o pomoc žádat.

 

Mluvčí ministerstva hospodářství však razantně odmítl, že by Španělsko byť jen zvažovalo žádost o finanční pomoc zvenčí. "Je to lež, žádná pomoc neexistuje, o nic se nežádalo, ani se žádat nebude. Nevím, kde tuto informaci vzali," řekl mluvčí ministerstva agentuře Reuters.

Španělsko je jednou z krizí nejpostiženějších zemí eurozóny, nezaměstnanost se už několik měsíců pohybuje kolem 20 procent. Na konci května agentura Fitch snížila jeho rating na úroveň AA-plus a euro se otřáslo. Ekonomika Španělska je nyní pod drobnohledem, zda se neřítí po stejné cestě jako Řecko.

Loni skončilo hospodaření Španělů schodkem 11,2 procenta HDP, tvrdé škrty, které poslanci nedávno odhlasovali, jej mají v letošním roce stáhnout na 9,3 procenta. Úsporný balíček zahrnuje například snížení mezd státních zaměstnanců nebo snížení veřejných investic.

 

Právě se děje

Další zprávy