Na šetření je ještě brzy, domnívá se bankéř planety

Petr Jemelka Petr Jemelka
10. 6. 2010 17:37
Uspěchání úsporných opatření by prý mohlo zabrzdit obnovu ekonomiky
Ben Bernanke, šéf Federálního rezervního systému.
Ben Bernanke, šéf Federálního rezervního systému. | Foto: Reuters

Washington - Šéf amerického Federálního rezervního systému Ben Bernanke vyzval kongresmany, aby se snižováním schodku veřejných financí ještě počkali. Prý tím zajistí ekonomickou stabilitu a podpoří opětovné nastartování ekonomiky.

Bernanke to uvedl ve zprávě určené rozpočtovému výboru Kongresu Spojených států.

„Ekonomika je zrovna ve stádiu návratu k růstu, takže by zvyšování daní a škrty v přemrštěných výdajích měly negativní vliv, staly by se brzdou ekonomického uzdravení," cituje z Bernankeho zprávy server The Wall Street Journal.

Dluh je třeba usměrnit

Zároveň ale šéf Fedu varoval, že pokud se Kongres rozhodne podpořit ekonomiku dalšími fiskálními stimuly, měl by současně připravit dlouhodobý plán postupného usměrňování státního dluhu (tzv. exit strategy). V opačném případě by Spojeným státům hrozily stejné problémy jako prožíívá teď Řecko.

Kongres plánuje, že by měl schodek rozpočtu v příštím roce dosáhnout 1,4 trilionu dolarů. Přes ekonomické oživení se tak USA zadlužují tempem 400 miliard dolarů ročně.

Investorům šéf Federálního rezervního systému vzkázal, že úrokové sazby, které Fed během krize srazil téměř k nule, zůstanou ještě nějakou dobu nízké. 

S tím, že si musí americká i evropská ekonomika začít utahovat opasky, souhlasí většina ekonomů. Spory se ale vedou o to kdy a na čem začít šetřit.

 

Právě se děje

Další zprávy