Bernanke věří, že evropské dluhy pomohou ekonomice USA

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 6. 2010 17:32
Dluhy evropských zemí šéfa centrální banky netrápí. Ale nezaměstnanost v USA ano.
Foto: Reuters

Washington - Evropské dluhy se nás netýkají, ale následky recese i tak potrvají léta, řekl dnes šéf  Americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke členům rozpočtového výboru Sněmovny reprezentantů. Oživení americké ekonomiky je podle něj stálé a evropská dluhová krize ji tak neovlivní.

Vývoj domácí ekonomiky vidí šéf centrální banky sice poměrně optimisticky, ale upozornil na potíže trhu práce, který se ze ztráty 8,5 milionu míst bude vzpamatovávat ještě dlouho.

"Ekonomika je podle všeho na dobré cestě pokračovat v letošním i příštím roce v růstu. Určité zlepšení zaznamenává v poslední době i trh práce, kde roste zaměstnanost, počty odpracovaných hodin i příjmy a vyhlídky přijímání nových zaměstnanců se zlepšily," uvedl podle ČTK Bernanke.

Růst ekonomiky o letos očekávaná 3,5 procenta podle něj však k výraznému snížení nezaměstnanosti stačit nebude.

Zároveň šéf Fedu neočekává výraznější dopady dluhové krize v Evropě, zvlášť pokud bude pokračovat stabilizace trhu. Spojené státy a jejich ekonomika by naopak mohly z potíží některých členů eurozóny profitovat, zejména díky zájmu investorů o bezpečné americké státní dluhopisy.

Pozitivní vliv bude mít i nižší cena ropy a dalších komodit, které se obchodují v dolarech. Americká měna totiž v důsledku evropských potíží posiluje.

 

Právě se děje

Další zprávy