Jak být bohatší než táta: naučte se řídit lidi a dluhy

Jana Horáčková, investicniweb.cz
10. 6. 2010 16:01
Rozhovor s s významným americkým investorem, autorem knihy Bohatý táta, chudý táta
Vydělávat není těžké, říká Robert Kiyosaki
Vydělávat není těžké, říká Robert Kiyosaki | Foto: Reuters

Praha - Robert Kiyosaki, významný americký investor, autor knihy "Bohatý táta, chudý táta" a odborník na osobní finance, přijal pozvání do Prahy na seminář ZFP akademie, kde radil, jak správně porozumět financím a rozvíjet osobní potenciál. V čem mají podle něj problém lidé, kteří zůstávají chudí? Jak se stát bohatým?

Tvrdíte, že většina mladých lidí si ze školy neodnese dobré finanční vzdělání. Proč myslíte?

Protože jejich učitelé ani jejich rodiče nemají dobré finanční vzdělání. Neříkám, že jsou to špatní lidé, ale kdybych následoval rady svého "chudého táty", byl bych "švorc".

Rozdíl mezi mým "chudým" a "bohatým tátou" byl ten, že bohatý táta investoval. Moji rodiče celý život hodně spořili a "chudý táta" těžce pracoval. "Bohatý táta" těžce pracovat nemusel. Já těžce pracoval pro něj. To, co vím, jsem se naučil sám.

Učil jsem se tím, že jsem pozoroval své okolí. Učil jsem se od svých přátel a různých poradců. Vláda dělá dobré věci, ale dělá je špatně. Vládu kontrolují ultrabohatí lidé přes své majetky v bankách a velkých korporacích. Podílejí se na přípravě pravidel, která dělají bohaté lidi ještě bohatšími. Neříkám, že je to fér. Je to svoboda volby.

Co s tím mohou mladí lidé dělat?

Učitelé kolem sebe nemají tisíce poradců, aby se to dalo zlepšit. Školství je pod kontrolou vlády a studenti nemají na výběr, musejí se učit, co je stanovené. Když už jsou však dostatečně staří, mohou si sami vybrat, kdo je bude učit. Já jsem pořád v "obchodní škole", neustále se musím učit.

Jaký je podle vás nejlepší způsob, jak řídit osobní cash flow?

Nejlepší je se naučit řídit lidi, ti mohou být vašimi aktivy. A dále se naučit řídit dluh, to je totiž klíč k tomu, abyste se stali bohatými.

Můžete uvést nějaké konkrétní způsoby, jak řídit dluh a aktiva?

Potřebujete k tomu dluh, za který někdo jiný zaplatil. Když jsme byli se ženou chudí, museli jsme znát našeho pronajímatele, kterému jsme platili nájem. Když založíte byznys, někdo jiný musí platit vám. Koupili jsme si golfové hřiště a ten, kdo ho spravuje, nám musí platit. Důležité je využít peníze ostatních.

Pokračování rozhovoru najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy