Sčítání lidu je šrotovné americké nezaměstnanosti

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 6. 2010 16:28
V USA sice vznikají tisíce pracovních míst, ale jde o dočasné brigády pro vládu.
Americké úřady vytvořily za jediný měsíc přes 400 tisíc pracovních míst.
Americké úřady vytvořily za jediný měsíc přes 400 tisíc pracovních míst. | Foto: Ondřej Besperát

Washington - Další pokles nezaměstnanosti a tisíce nových pracovních míst přinesl květen na pracovní trh ve Spojených státech. Míra nezaměstnanosti se podle amerického ministerstva práce snížila z dubnových 9,9 procenta na 9,7 procenta. Navíc vzniklo 431 tisíc nových pracovních míst, což je nejvíc od roku 2000.

Na optimistickém výsledku ale má velký podíl státní sektor, který najímá tazatele na jednorázovou práci při sčítání lidu. Pro tento účel vzniklo 411 tisíc pracovních míst.

Soukromá sféra oproti tomu skomírá a nové příležitosti v ní v květnu přibývaly nejnižším tempem od začátku letošního roku.

"Počet pracovních míst v soukromém sektoru se v květnu zvýšil jen o 41 tisíc, přičemž analytici očekávali nárůst ve výši 180 tisíc a revize z minulého měsíce odkryla menší přírůstek pracovních míst. To lze vysvětlit nedůvěrou zaměstnavatelů v pokračující dynamické oživení tamního hospodářství," zhodnotil analytik Fio banky Robin Koklar.

Podle ČTK navíc zaměstnavatelé napříč odvětvími zastavili nábor nových lidí, někteří dokonce opět propouštěli.

Lidé, kteří dostali práci v souvislosti se sčítáním lidu se s vysokou pravděpodobností mezi nezaměstnané v nadcházejících měsících zase vrátí a přidají se tak k 15 milionům nezaměstnaných, kteří byli ve Spojených státech v květnu. I to je důvod, proč odborníci v budoucnu očekávají opětovný nárůst míry nezaměstnanosti. Nejvýš byla loni v říjnu, kdy dostoupila šestadvacetiletého maxima, tedy 10,1 procenta.

 

 

Právě se děje

Další zprávy