Evropský ekonomický obr se pomalu probouzí

Petr Jemelka Petr Jemelka
4. 6. 2010 13:05
Spojené státy a Japonsko ale rostou rychleji
Foto: Evropská komise

Brusel - Evropský statistický úřad zveřejnil první hodnocení vývoje hrubého domácího produktu v zemích platících eurem.

Z prvních statistických čísel vyplývá, že HDP eurozóny v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostlo o 0,2 procentního bodu.

Meziročně si pak měnová unie polepšila o šest desetin procenta, zatímco celá evropská sedmadvacítka vzrostla o půl procenta.

Oproti stejnému období minulého roku, kdy hrubý domácí produkt eurozóny klesl o 2,1 procenta a průměr celé sedmadvacítky o 2,3 procenta, můžeme považovat současná čísla za úspěch.

Pozitivní jsou i revidovaná statistická data HDP Evropské měnové unie za poslední čtvrtletí loňského roku. Zatímco původně Eurostat odhadoval, že eurozóna v posledních třech měsících roku 2009 stagnovala, zpřesněná data ale ukazují, že rostla o desetinu procenta. HDP celé EU ve stejném období vzrostlo o 0,2 procenta.

O oživení evropské ekonomiky svědčí také to, že posílil vývoz, a to o 2,5 procenta v eurozóně a o 2,3 procenta v evropské sedmadvacítce, i dovoz, ktedý rostl o 4 procenta v eurozóně a o 3,4 procenta v EU.

Naopak pokles zaznamenal Eurostat v oblasti investic, které se snížily v zemích platících eurem o 1,1 procenta a v EU o 1,2 procenta. Klesala také spotřeba domácností, ale pouze o jednotlivé desetiny procenta.

Ostatní ekonomičtí obři vstávají rychleji

Hospodářský růst eurozóny i EU je citelně pomalejší, než v případě dalších velkých světových ekonomik. HDP Spojených států v prvním čtvrtletí vzrostlo ve oproti posledním třem měsíců minulého roku o 0,8 procenta a o 2,5 procenta meziročně. Japonské hrubý domácí produkt 1. čtvrtletí růst o 1,2 procenta mezičtvrtletně a o 4,2 procenta meziročně.

 

Právě se děje

Další zprávy