Zdá se, že krize pomalu končí. Nastal čas prodat zlato?

Petr Jemelka Petr Jemelka
3. 6. 2010 17:39
Ochota investorů riskovat pomalu roste a zlato jako jistota, už není tolik třeba

New York - S tím, jak se pomalu, ale jistě americká a evropská ekonomika vzpamatovává z dopadů krize a finanční trhy se pozvolna stabilizují, roste i ochota investorů riskovat.

Zlato bylo v období recese téměř jedinou jistotou a jeho cena dosahovala rekordních výšin. Je tedy logické, že po odeznění hospodářského útlumu, opět o něco klesne. Otázkou zůstává, kdy. 

Zatím sice není ztráta nijak markantní (ve středu na newyorkské burze kleslo ze zhruba 1 224 dolarů na cca 1 218 dolarů za unci), ale naznačuje, že možná nastal čas investovat někam jinam.

Nejvýše bylo zlato před třemi týdny

Nejvýše (zhruba na 1 248 dolarů za trojskou unci) se cena zlata vyšplhala v polovině května, kdy trhy znervózňovala nejistá budoucnost Řecka.

„Zdá se, že s tím jak se na trhy pomalu vrací ochota riskovat, začíná se pomalu ztrácet potenciál zlata k dalšímu růstu," cituje server agentury Reuters analytičku banky BNP Paribas Anne-Laure Tremblayovou.

K lepší náladě na trzích, která odlákává investory od úschovy prostředků ve zlatě, přispěly mimo jiné nejnovější čísla o snížení nezaměstnanosti ve Spojených státech a růst dolaru i eura. Pokud se navíc potvrdí odhad, podle kterého americká ekonomika v květnu vytvořila 513 tisíc nových pracovních míst, můžeme čekat, že cena zlata ještě klesne.  

Stejně jako u zlata, klesla cena i dalšího investičního kovu - stříbra, a to z 18,45 dolaru za unci na 18,31.

 

Právě se děje

Další zprávy