J.P. Morgan zaplatí v Británii rekordní pokutu

Veronika Skálová Veronika Skálová
3. 6. 2010 14:05
J.P. Morgan Securities sedm let nedodržovala pravidlo o oddělených financích. Nikdo o peníze nepřišel, přesto musí platit.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Londýn - Rekordní pokutu 33,32 milionu liber dostala společnost J.P. Morgan Securities od britskéh úřadu pro finanční služby (FSA). Zaplatí tak za to, že téměř sedm let nedostatečně chránila peníze svých klientů. Podle agentury Reuters se jednalo o finance v objemu 1,9 a 23 miliard dolarů.

Podle požadavků FSA musí společnosti držet peníze svých klientů a své vlastní na oddělených účtech, aby tak finance klientů ochránily v případě vlastní insolvence. A právě to J.P. Morgan Securities neudělala. K chybě došlo v listopadu 2002 a až do roku 2009 zůstala neodhalena.

J.P.Morgan musí zaplatit pokutu i přesto, že v této době nedošlo v důsledku chyby k žádným finančním ztrátám. Úřad pro finanční služby stanovil výši pokuty tak, aby odpovídala asi jednomu procentu průměrné částky, o kterou J.P.Morgan v té době pečovala.

Agentura Reuters zároveň upozornila, že s tvrdým opatřením přichází FSA poté, co čelila kritice za to, že včas nerozpoznala a nezastavila riskantní chování bankéřů, které přispělo k rozpoutání nejhorší finanční krize od druhé světové války.

 

Právě se děje

Další zprávy