Největší obchod v historii pojišťovnictví zkrachoval

Veronika Skálová Veronika Skálová
2. 6. 2010 9:55
Prudential vycouvala z odkupu AIA kvůli pěti miliardám dolarů. Matka AIG teď asijskou pobočku pošle na burzu.
Krizi přežila AIG jen díky vládní pomoci. Tu teď musí začít splácet.
Krizi přežila AIG jen díky vládní pomoci. Tu teď musí začít splácet. | Foto: Reuters

Hongkong - Naděje na získání více než 35 miliard dolarů, které měly pomoci se splátkou státní pomoci, se americké společnosti AIG rozplynula v nenávratnu. Britská pojišťovna Prudential totiž vycouvala z odkupu její asijské divize životního pojištění AIA, za kterou měla podle dohody zaplatit 35,5 miliardy dolarů. Informovala o tom agentura Reuters.

Transakci, která měla být největší svého druhu v historii pojišťovnictví, zastavili akcionáři Prudential, kterým se AIA s více než dvaceti miliony klientů zdála předražená. AIG však odmítla snížit cenu o pět miliard dolarů, jak Prudential požadovala. Tato přetahovaná trvala tři měsíce.

"Pečlivě jsme vyslechli akcionáře kvůli ceně a zahájili jsme znovu jednání o podmínkách s AIG. Bohužel dosažení dohody nebylo možné. Proto jsme se stáhli z transakce," uvedl předseda Prudential Harvey McGrath.

Spolu s obchodem zrušila britská pojišťovna také původně plánovanou nabídku akcií v Londýně a Hongkongu za 21 miliard dolarů, která měla posloužit jako zdroj financí na odkup AIA. Odvolání transakce ji přijde na 659 milionů dolarů.

AIG, která na podzim roku 2008 téměř zkrachovala, tak musí hledat jiný způsob, jak splatit část vládní pomoci. Podle agentury Reuters je pravděpodobné, že se vrátí k dříve zvažovanému záměru vstupu AIA na burzu. Spojené státy mají ve společnosti podíl 80 procent a za její záchranu zaplatily 182,5 miliardy dolarů.

AIG už se podařilo prodat jinou svoji divizi, životní pojišťovnu Alico, za 15,5 miliardy dolarů společnosti MetLife.

 

Právě se děje

Další zprávy