Polsko je v Evropě dále tygrem: Ekonomika roste o 3%

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
31. 5. 2010 12:01
Oproti poslednímu čtvrtletí loňského roku jde o pokles pouze 0,3 procenta
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Varšava - Stále velmi vysoké tempo růstu, zejméně s ohledem na okolní státy, má polská ekonomika. V prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla meziročně o tři procenta, tedy v souladu s očekáváním. Podle polského statistického úřadu sice tempo růstu mírně zpomalilo, ale jen o 0,3 procenta oproti loňskému čtvrtému čtvrtletí.

Podle statistických dat se investice se v prvním čtvrtletí snížily o 12,4 procenta, naopak ale stoupla domácí poptávka. Konkrétně o 2,2 procenta. Stejným tempem rostla meziročně i soukromá spotřeba.

"Je to dobré, že spotřeba roste, což potvrzuje naše očekávání, že navzdory slabším maloobchodním tržbách si celkově spotřeba vede dobře, což je spojeno s lepšími příjmy domácností," komentoval pro agenturu Reuters údaje hlavní ekonom Banky Millennium Grzegorz Maliszewski.

Růst se má dokonce ještě zrychlit

Analytiky sice zaskočil prudký pokles investic, avšak připisují ho hlavně špatnému počasí. V dalším čtvrtletí by podle nich mohla ekonomika vzrůst až o 3,5 procenta.

Polsko je jediným členem Evropské unie, kterému se za současné hospodářské a finanční krize podařilo vyhnout ekonomické recesi. V celém loňském roce polská ekonomika stoupla o 1,7 procenta, o rok dříve to bylo dokonce pět procent.

Evropská komise předpokládá, že Polsko bude v letošním roce nejrychleji rostoucí ekonomikou Evropské unie. Polský HDP se podle její prognózy zvýší o 2,6 procenta. Polská centrální banka odhaduje letošní hospodářský růst dokonce na 3,1 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy