Pět základních chyb, když chcete rozmnožit své úspory

Andrej Rády, investicniweb.cz
31. 5. 2010 16:34
Poučte se z toho, co jiní udělali špatně.
Investice přinášejí riziko - ale nesrovnatelně menší než padělání peněz (na snímku právě padělky)
Investice přinášejí riziko - ale nesrovnatelně menší než padělání peněz (na snímku právě padělky) | Foto: Policie Moravskoslezského kraje

Praha - Každý ví, že tajemství úspěchu v investování tkví v tom nakupovat levně a prodávat draze. Jediný drobný zádrhel je v tom, že většina z nás neumí předpovědět budoucnost.

Kromě klasické chyby, to znamená sázky na ty nejžhavější akcie na trhu, se pokusili experti oslovení serverem bankrate.com vyjmenovat některé méně zřejmé hrubky, kterých je dobré se v investování vyvarovat. Nikdy není jisté, že se investice zhodnotí, ale vyhnout se chybám zvyšuje šanci na úspěch.

1) Délka investice nekoresponduje s dalšími plány

Budete v nejbližších letech potřebovat peníze? Neinvestujte je do fondů mladých trhů. Zvažte, kdy budete potřebovat mít přístup ke svým penězům. Vyhnete se tak zbytečným poplatkům, pokutám a riziku.

Zkrátka se rozhodněte, na jak dlouho si můžete dovolit peníze investovat, a podle toho vyberte ten správný investiční nástroj. Když vyberete volatilnější, rizikovější investici, může být v době, na jakou ji plánujete, ztrátová.

Má proto smysl využít několik nástrojů zároveň. Existuje takzvané pravidlo pěti prstů - peníze, které budete nejspíš potřebovat během příštích pěti let, neinvestujte do akcií. Lepší je na tu dobu vybrat jistější krátkodobé dluhopisy nebo slušně úročené spořící účty.

2) Poplatky vás stojí jmění

Některé poplatky se nezdají být vysoké, ale během let vás mohou přijít docela draho.

Vezměme příklad dvou investičních fondů. Oba garantují výnos 8 procent ročně, ale mají rozdílné poplatky za poradenství, správu investic a podobně. Jeden si bere 0,25 procenta vložených peněz, druhý 1,25 procenta. Pokud do takových dvou fondů vložíte vždy 10 tisíc dolarů, za dvacet let se bude výsledná částka lišit o celých 8 tisíc!

U některých typů investic se dá ušetřit na poplatcích za brokera - jednoduše sjednejte investici osobně, bez prostředníka. Někdo tyto poplatky bere jako nutné pro to, aby byl ve hře. Ale je lepší investovat 10 tisíc, než dát 500 dolarů brokerovi a hrát jen s 9,5 tisíci.

Je ovšem jisté, že ne každý je schopen přijímat správná investiční rozhodnutí a vymýšlet strategie. Takovým investorům se samozřejmě pravděpodobně vyplatí spolehnout na služby poradců a obchodníků, kteří teoreticky díky svým zkušenostem a informacím rozhodnou lépe.

3) Chybí strategie

Vybíráte ty investice, které se nejvíce zhodnocují? To je chyba. Je totiž lepší zamyslet se, jakou strategii v investování zvolíte, co je vaším cílem.

Hlavní je se rozhodnout, jaký typ investice chcete využít - dluhopisy, akcie, nebo něco jiného. A jakmile si utřídíte, do kterých typů aktiv chcete vložit peníze, můžete teprve vybrat ty nejlepší v dané kategorii.

A to souvisí s další věcí - srovnávejte srovnatelné. Například dluhopisový fond nemůže nabídnout takové zhodnocení jako fond akciový. Měl by ovšem znamenat určitý stabilizující prvek pro vaše portfolio. Fondy investující do akcií jsou rizikovější, ačkoli procentuálně nabízejí atraktivnější výnosy.

Dluhopisům se bude nejspíš dařit lépe v době, kdy akciové trhy budou padat. A společnosti s velkou tržní kapitalizací přečkají špatné časy lépe než menší firmy. Akcie ovšem porostou rychleji, a stejně tak malé společnosti na startu rally spíš vyletí nahoru než obři na trhu.

4) Zanedbávání průzkumu trhu

Chcete slyšet dobrý investiční tip? Bohužel, nový Google asi neodhalíme, ale můžeme si připomenout důležitý domácí úkol.

"Když investujete, nedívejte se na akcii, ale na samotnou společnost," doporučuje Shashin Shah z SGS Wealth Management v Dallasu. "Podívejte se na internet, kamkoli, od MSN po Yahoo Finance, podívejte se na reporty firem. A nešetřete, pokud stojí peníze. Pokud investujete tisíce, pár stovek za informace se docela vyplatí. Podívejte se, na základě čeho vybírají brokeři."

Podobně se dá zorientovat také v investičních fondech. Bankrate.com radí sledovat následující faktory:

    * typ fondu
    * jak dlouho je jeho šéf ve funkci
    * kolik stojí podíl ve fondu
    * minimální možná investice do fondu
    * portfolio fondu
    * výkonnost (ale pamatujte, že minulost negarantuje budoucnost)
    * názory odborníků na fond
    * finanční tisk a jeho informace o fondu
    * samotná prohlášení managementu fondu, jeho aktivity a komentáře k ekonomické situaci. Podle nich lze částečně vyvodit, jakým způsobem je fond veden.

5) Investovat a šetřit na stáří? Zatím ne.

Je vám dvacet, třicet. Důchod je ještě daleko. Proč se tím teď zabývat? Bohužel, odkládat rozhodnutí o zajištění na stáří, to je to nejhorší, co můžete udělat. Čím dřív začnete, tím lépe.

Investiční fondy ve Spojených státech poměrně realisticky slibují, že stačí od 19 let dávat 20 dolarů týdně do akciového fondu, a na důchod máte přesně milion. Čím později začnete, tím více musíte pravidelně spořit, a o to víc to krátkodobě zatěžuje váš rozpočet.

U nás není taková tradice investování do akciových fondů, ale i tady už v rámci připojištění a dalších produktů existují zajímavé možnosti s vyváženými portfolii, která garantují lepší zhodnocení než spořící účty. Pokud by cenné papíry posilovaly historickým tempem, byly by například investice do akcií ideálním zajištěním na stáří (s průměrným ročním ziskem okolo 10 procent). Ovšem nikde není záruka, že se trhy budou dál vyvíjet tak, jak jsme zvyklí z uplynulých desetiletí.

V době obrovského zadlužení je snadné namítnout, že investovat budete až potom, kdy splatíte své současné dluhy. Jak ovšem varují někteří analytici a jejich statistiky, hodně lidem se z dluhů nepodaří dostat celá léta, když ne desetiletí.

Další chyby při investování? Čtěte je ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy