Španělé dali úsporám zelenou. Odborům navzdory

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
27. 5. 2010 14:40
Španělským parlamentem těsně prošel úsporný balíček. O jediný hlas.
Španělským odborářům se plánované úspory nelíbí a hrozí generální stávkou.
Španělským odborářům se plánované úspory nelíbí a hrozí generální stávkou. | Foto: Reuters

Madrid - Musíme ušetřit 15 miliard eur, rozhodli španělští poslanci a odhlasovali úsporný balíček, který má o tuto částku snížit deficit státního rozpočtu. Vítězství úsporného programu, jehož odmítnutí by podle agentury Reuters vyděsilo finanční trhy, bylo jen velmi těsné - pro hlasovalo 169 poslanců, proti 168.

Oddechnout si tak mohou i představitelé španělské vlády, které by propadnutí balíčku mohlo stát křesla. Jeho součástí je například snížení platů státních zaměstnanců pro letošní rok o 5 procent a jejich zmrazení na rok příští, zmrazení důchodů, zrušení porodného, 6 miliard eur uspořených ve veřejném sektoru.

Tato tvrdá opatření mají srazit schodek, který se loni vyšplhal na 11,2 procenta, na šest procent v příštím roce. Jejich schválení experti očekávali a bude mít podle nich uklidňující vliv na finanční trhy.

Pranic se však nelíbí španělským odborům, které kvůli úspornému balíčku hrozí generální stávkou. Premiér Jose Luis Rodríguez Zapatero ale upozornil, že se vláda tomuto tlaku nepoddá. Navíc plánuje do několika týdnů uvalit daň na nejbohatší Španěly, tedy ty, jejichž majetek má vyšší hodnotu než milion eur.

 

Právě se děje

Další zprávy