Řecko na prodej. Vláda začne kvůli dluhům s privatizací

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
27. 5. 2010 11:08
Řecká vláda prodá například letiště v Aténách
Foto: Reuters

Atény - Řecká vláda se rozhodla získat peníze prodejem státního majetku. Plán privatizace počítá s tím, že každý rok má získat alespoň jednu miliardu eur (asi 25,6 miliardy korun).

Je to řádově menší suma, než kolik činí řecké dluhy, ale přesto přispěje k rychlejšímu snižování zadlužení, což je podmínka, na které se Řecko dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem.

Experti v této souvislosti upozorňují na to, že pro trhy bude důležitý signál: Řecko je připraveno s privatizací vůbec začít.

Jako první půjdou na řadu státní monopoly, což se týká plynárenské společnosti DEPA, mezinárodního letiště v Aténách a vodárenských podniků v Aténách a Soluni. Naposled se budou prodávat ziskové podniky.

Řecko má od ostatních zemí Evropské unie a měnového fondu slíbenou pomoc v objemu až 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu Kč). Za to se Atény zavázaly, že do konce letošního roku předloží podrobný plán privatizace státního majetku. Ten mimo jiné předpokládá, že Řecko v letech 2011 až 2013 získá z privatizace alespoň miliardu eur ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy