Lehman Brothers žaluje JP Morgan, prý může za krach

Petr Jemelka Petr Jemelka
27. 5. 2010 9:31
JPMorgan, která byla prostředníkem Lehman Brothers, prý zneužila informace
Pád tohoto giganta naznačil, že bude krize vážná
Pád tohoto giganta naznačil, že bude krize vážná | Foto: Reuters

New York - Americká banka Lehman Brothers podala k manhattanskému konkurznímu soudu žalobu na druhou americkou banku JPMorgan Chase pro údajné zneužití informací, které měly zapříčinit úpadek prvního zmíněného bankovního domu.

JP Morgan působila jako prostředník Lehmanu při jeho finančních operacích, a měla tudíž přístup k důvěrným informacím.

Těsně před bankrotem Lehmanu, který byl vyhlášen 15. září 2008, údajně JP Morgan záměrně zruinovala Lehman Brothers tím, že během několika dní vybrala 8,6 miliard dolarů z bankovních záruk.

Podle žaloby navíc JP Morgan banku Lehman Brothers vydírala, protože odmítla provádět klíčové transakce, dokud nesloží nesmyslně vysokou jistinu.

"JP Morgan obrazně řečeno držela Lehman Brothers pistoli u hlavy a takto dosahovala, de facto přes noc, jednostranně výhodných dohod. Ty miliardy v jistinách podle práva náležejí Lehman Brothers a jejím věřitelům," píše se v žalobě, ze které cituje server agentury Reuters.

Lehman Brothers tvrdí, že se vedení JP Morgan, v čele s výkonným ředitelem Jamiem Dimonem, rozhodlo jistiny vybrat v okamžiku, kdy se od šéfa Federálního rezervního systému (Fedu) Bena Bernankeho dozvědělo, že Americká vláda Lehman Brothers nepodrží.

Tiskový mluvčí JP Morgan Joe Evangelisti označil žalobu za nesmyslnou a dodal, že se bude banka bránit.

Podle agentury Reuters odborná veřejnost očekává, že bude Lehman Brothers požadovat 5 miliard dolarů, vrácení jistin a další kompenzace vzniklé škody. Jakékoliv vysouzené peníze mohou zvýšit odškodné pro věřitele.

JP Morgan navíc není jedinou společností, kterou zkrachovalá banka Lehman Brothers napadla u soudu. Již dříve podala žalobou na Barclays Plc pro nezákonné převzetí jmění ve Spojených státech. V tomto případě požaduje 11,2 miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy