Apple dal na frak Microsoftu. Prozatím na burze

ČTK ČTK
26. 5. 2010 23:00
Hodnota Applu se na burze v New Yorku pohybovala kolem 226 miliard dolarů
Nový iPad má jedno ovládací tlačítko a dotykovou klávesnici na displeji. Připomíná mobil iPhone ve zvětšené podobě.
Nový iPad má jedno ovládací tlačítko a dotykovou klávesnici na displeji. Připomíná mobil iPhone ve zvětšené podobě. | Foto: Reuters

New York - Americká společnost Apple se stala největší technologickou společností světa podle tržní kapitalizace. Odsunula tak na druhé místo svého úhlavního rivala, kterým je jiná americká společnost Microsoft. Hodnota Applu se krátce před koncem obchodování na burze v New Yorku pohybovala kolem 226 miliard dolarů (zhruba 4,7 bilionu Kč), zatímco hodnota Microsoftu činila asi 220 miliard dolarů.

Díky růstu ceny svých akcií se Apple stal i druhou největší společností v bázi prestižního akciového indexu S&P 500. Prvenství ale dál patří energetické skupině Exxon Mobil, jejíž tržní kapitalizace v současné době přesahuje 281 miliard dolarů (asi 5,8 bilionu korun).

Akcie obou firem, tedy Applu i Microsoftu, během dne zpevňovaly, později se ale nálada na trzích zhoršila a oba tituly zamířily dolů. Microsoft ale ztrácel mnohem víc než Apple, proto se rozdíl v ocenění obou firem výrazně prohloubil.

Pro Apple znamená růst tržní hodnoty důležitý mezník v jeho dosavadním vývoji. Firma se totiž v 90. letech potýkala s vážnými problémy a hovořilo se dokonce o jejím zániku. Jakmile se do čela podniku vrátil jeho někdejší zakladatel Steve Jobs, Apple začal opět prosperovat. Apple je známý hlavně díky přehrávačům iPod a telefonům iPhone.

 

Právě se děje

Další zprávy