Americké raketoplány jsou na prodej. Zn. za odvoz

Petr Jemelka Petr Jemelka
26. 5. 2010 9:45
Cena raketoplánu ve výslužby byla stanovena na 28,8 milionů dolarů

Florida - Během dneška by se měl ze své poslední poutě vrátit raketoplán Atlantis. S jeho dosednutím definitivně skončí éra amerických raketoplánů a začne hon o to, kdo se jich zmocní.

Tři americké raketoplány si totiž budou muset začít hledat nové domovy. Máte-li v Americe dostatečně velkou garáž, teoreticky se o ně můžete ucházet i Vy. 

Americká agentura pro letectví a kosmonautiku už oznámila, že budou k mání za zhruba 28,8 milionů dolarů (přibližně 300 milionů korun). Má to ale jeden háček. Raketoplán-důchodce musí být přístupný veřejnosti.

Přesto se nepochybně najdou zájemci, kteří vysloužilé kosmické lodě rádi koupí.

"Jedná se o unikátní vesmírné koráby, každý z nich je originál, protože se kus od kusu trochu liší, navíc jsou to jediná kosmická plavidla na světě, jež mohla být používaný opakovaně. Nedovedu si představit instituci, která by si je nepřála vystavit," cituje server CNN tiskového mluvčího NASA Allarda Beutela.

Své přání o získání raketoplánu ve výslužbě už projevily dvě desítky muzeí a dalších institucí. Kromě dostatečného rozpočtu musejí samozřejmě disponovat dostatečným prostorem, což není u takových gigantů jako jsou raketoplány, které jsou přes 37 metrů dlouhé a rozpětí křídel mají 23,8 metrů, žádná maličkost.

Pokud se Vám zdá cena 28,8 milionů dolarů směšná, máte pravdu. Nejde totiž o částku za běžný nákup, ale pouze o uhrazení nákladů na vyčištění (zbavení toxických materiálů), přípravu na vystavení a dopravu namísto určení speciálně upraveným Jumbo Jetem. Raketoplány jsou tedy k mání prakticky za odvoz. 

 

Právě se děje

Další zprávy