Bono málem ochrnul, nejlukrativnější turné v USA nebude

Petr Jemelka Petr Jemelka
25. 5. 2010 18:57
Zpěvák se uzdraví, rekonvalescence zabere měsíce
Foto: Reuters

Mnichov- Dobrá i zlá zpráva pro showbusiness. Zpěvák Bono ze skupiny U2 byl po operaci zad konečně propuštěn z mnichovské fakultní nemocnice Ludwiga Maximiliana a zřejmě se plně zotaví. Avšak management kapely byl zároveň nucen stornovat očekávaný blockbuster hudební sezony v USA i celé historie - další sérii koncertů turné U2:360.

Zpěvák byl v nemocnici od pátku, kdy se podrobil naléhavé operaci po těžkém úrazu zad, který si přivodil právě při nácviku na třetí část produkčně inovativního turné.

Podle vyjádření ošetřujících lékařů bude k úplnému uzdravení třeba nejméně osmi týdnů rehabilitace. Irská kapela tak byla nucena zrušit celou americkou část 360, která měla začít už 3. června.

V ohrožení jsou tak desítky milionů dolarů, které by masově navštěvovaná stadionová akce vynesla. Turné U2 v roce 2010 bylo z 99 procent okamžitě zcela vyprodané, průměrná návštěva na představení překračovala 60 tisíc lidí.

Ze ztráty do zisku

Ačkoli unikátní centrální řešení pódia umožnilo kapele navýšit kapacitu stadionů, šňůra uskutečněná ve spolupráci s agenturou Live Nation po většinu loňského roku nepřinášela zisk. Paradoxně právě kvůli pódiu, podle nějž se turné jmenuje.

Se 120 kamióny, které stěhují tři "drápovitá" pódia, jejichž výroba stála 40 milionů dolarů, a pěti sty lidí na výplatní pásce se kapela pustila do finančně nejnáročnější expedice v dějinách rockové hudby.

Turné U2:360 sice vyneslo jen během loňské části 109 milionů dolarů, právě až letošní část turné, v němž hrají USA tradičně extrémně důležitou komerční roli, měla rockové podívané definitivně zajistit rostoucí zisk. Po červnovém otevíracím představení v Salt Lake City měla následovat vyprodaná zastávka v Anaheimu, poté Denver a další velkoměsta včetně New Yorku.

Celé turné - pokud se uskuteční - by se tak podle předpokladů magazínu Billboard stalo na dlouho divácky i finančně nejúspěšnějším zápisem v dějinách populárního umění.

Hrozilo ochrnutí...

Spolu s oznámením, že show nebude, také poprvé vyšly najevo detaily o vážnosti zpěvákova stavu.

"Bono utrpěl komplikované zranění ischiatického (sedacího) nervu a obratle hrozilo mu ochrnutí dolních končetin. Na snímku z jeho magnetické rezonance je patrné, jak bylo zranění vážné," potvrdil ošetřující lékař Muller Wohlfahrt.

Úlomek obratle už se přitom dostal do míšního kanálu, přizvaný neurochirurg Joerg Tonn proto zavelel k okamžité operaci: "Byla jediným možným řešením, jinak by Bonovi hrozilo trvalé ochrnutí. Nyní se už je na tom pacient o moc lépe a podařilo se nám obnovit všechny jeho motorické funkce. Prognóza je skvělá, ale je nutné, aby podstoupil rehabilitaci."

Kvůli Bonově zranění padá také účast U2 na červencovém festivalu Glastonbury - co do počtu diváků i komerčního významu největší a nejslavnější přehlídce pod otevřeným nebem, kde měli být v roli headlinerů. Sám padesátiletý zpěvák se nechal slyšet, že mu zrušení výjimečného koncertu (U2 se hudebním festivalům jinak vyhýbají - pozn. red) "zlomilo srdce".

 

Právě se děje

Další zprávy