K dluhům v EU se přidal korejský generál. Co může, padá

Zdeněk John
25. 5. 2010 17:00
Akcie v New Yorku propadly pod psychologicky důležitou hladinu, euro je nejníž za čtyři roky.
Burzy padají volným pádem
Burzy padají volným pádem | Foto: Reuters

Praha/New York - Co může, to na trzích s měnami a akciemi padá dolů.

Nový průvan na Wall Streetu, největším akciovém trhu světa, způsobily výroky severokorejského vůdce Kim Čong-ila, který pohrozil válkou na korejském polostrově. Akciový index Dow Jones propadl po dlouhých měsících pod hranici 10 tisíc bodů. Nad ní se složitě šplhal v nadějích na oživení ekonomik, které se stále ještě zotavují z krize v uplynulých dvou letech.

Jenže zvýšení napětí mezi KLDR a Jižní Koreou přichází v mimořádně nevhodnou dobu. Evropa bojuje s dluhovou nákazou a Asie měla být rájem, kam měli utéct investoři na chvíli do bezpečí.

I pražská burza se dnes výrazně propadla, hlavní index ztratil nevídaných 5,15 procenta. Poprvé od února tak oslabil pod hranici 1100 bodů. V čele všeobecného poklesu jsou banky, energetická společnost ČEZ a těžební NWR, vyplývá z údajů burzy.

Euro se dostalo na nejnižší úroveň k dolaru za čtyři roky, vůči jenu dokonce za osm let. To všechno kvůli obavám o osud eurozóny a schopnost zemí Evropské unie splácet dluhy.

Německá vláda se totiž chce přidat k dalším zemím, například Španělsku a Portugalsku, které schválily úsporné plány, ale v jejím případě se investoři spíše zalekli.

Pokud začne šetřit Německo ve jménu dodržování kritérií, které mají spasit společnou evropskou měnu, naopak do potíží se dostanou ekonomiky v okolí, tak závislé na německých odběratelích.

Úsporný plán Angely Merkelové tak zasahuje nepřímo i Česko.

Německo chce snížit deficit svého rozpočtu o 10 miliard eur už v příštím roce. Podle toho, co napsal dobře informovaný list FAZ, plán počítá se zvyšováním daní a škrty ve výdajích. Podle německého ministra financí Wolfganga Schäubleho vládní opatření budou znamenat také významné zásahy do stávající podoby podpor v nezaměstnanosti  a sociálních benefitů.

To vše se přidává k dalším krokům, které znervóznělé trhy vyhodnocují s panikou srovnatelnou s pády amerických hypotečních ústavů v roce 2008.

Euro nepomáhá ani situace ve Španělsku. Centrální banka tam převzala krachující jihošpanělskou spořitelnu CajaSur, což vyvolalo obavy z další vlny pádů bank.

 

Právě se děje

Další zprávy