Dubai World téměř zažehnal krach. Chybí poslední krok

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 5. 2010 9:37
Investiční a developerská společnost se dohodla s hlavními věřiteli na restrukturalizaci dluhu.
Umělé Palmové ostrovy patří mezi divy Dubaje. Dokončen je jeden ze tří.
Umělé Palmové ostrovy patří mezi divy Dubaje. Dokončen je jeden ze tří. | Foto: www.sharenator.com/Amazing_Dubai/

Dubaj - Nejprve byly gigantické plány, později stejně ohromné dluhy. Firma Dubai World, vlajková loď pouštního ráje, má však, jak se zdá, nakročeno k záchraně. Podle agentury Reuters se Dubai World dohodl se svými hlavními věřiteli na restrukturalizaci dluhu přesahujícího 23 miliardy dolarů.

Investiční společnost, která začala budovat například umělé Palmové ostrovy nebo souostroví World, také oznámila, že nebude potřebovat další podporu od dubajské vlády. Jediné, co ji nyní od záchrany dělí je souhlas vyjednávacího výboru banky, která zastupuje 60 procent bankovních věřitelů společnosti.

Pokud výbor dohodu posvětí, vydá Dubai World nové dluhopisy se splatností pět a osm let. Banky si navíc budou moci vybrat z různé úrokové míry právě podle délky platnosti.

Dluh musí splácet 97 bankám

Jednání s výborem největších věřitelů začala na konci března, kdy firma předložila plán restrukturalizace. Ještě v listopadu se přitom zdálo, že její krach není daleko.

Dluh investiční a developerské firmy je rozprostřen mezi 97 bank. Společnost se jej nejprve pokusila zbavit prodejem jedné ze svých perel - největší lodi světa Queen Elizabeth II. a sítě cirkusových show Cirque du Soleil.

Pomocnou ruku podal i sousední emirát Abú Dhabí, který vypomohl státní společnosti deseti miliardami dolarů. Motivací pro sousedskou výpomoc byla mimo jiné snaha, zachovat dobrou pověst Spojených arabských emirátů.

Podle analytiků oslovených agenturou Reuters se nyní pozornost obrátí k dalším společnostem, které restrukturalizace financí teprve čeká. Ve výsledku budou navíc důležité konečné podmínky dohody a také to, jaký dopad bude mít přeskupení dluhu Dubai World na místní banky.

 

Právě se děje

Další zprávy