Zachránce potápí tonoucího. Německo poslalo euro dolů

Zdeněk John
19. 5. 2010 14:48
Investoři vzali euro útokem poté, co vycházejí najevo podrobnosti německého plánu na jeho záchranu
Merkelová zaskočila i partnery v EU
Merkelová zaskočila i partnery v EU | Foto: Reuters

Berlín/Praha - Pád eura a akciových trhů v Evropě už zní málem jako obehraná píseň, ale tentokrát ji nehrají v řeckém rádiu, nýbrž v Německu.

Kancléřka Angela Merkelová dokonale zaskočila všechny: investory, analytiky i partnery v Evropské unii. Německá vláda schválila zákaz určitých operací na trzích, které se týkají akcií německých bank a vládních dluhopisů.

Zjednodušeně řečeno: pokouší se zakázat obchody, v nichž se spekuluje proti těmto cenným papírům.

Investoři, hlavně hedgeové fongy, které spravují miliardy zejména bohatých lidí, se vylekali. Stahují se z evropských trhů a posílají tak euro i akcie k dalším minimům.

Euro nejníž za pět let

Euro spadlo ve středu ráno na hodnotu 1,215 dolarů, což je nejníže za pět let.

Kancléřka Merkelová své kroky odůvodnila tím, že "euro je v nebezpečí" a současná "krize eura" je "existenciální výzvou" pro Evropu.
Francie, druhá nejsilnější země po Německu, která se zapojila do boje o finanční záchranu Řecka a dalších států eurozóny, se cítí zaskočena. Prezident Sarkozy totiž o kroku Merkelové předem nevěděl a nyní prohlašuje, že žádné takové opatření Francie nepřijme.
To je to poslední, co oslabená eurozóna potřebuje: spor mezi dvěma hlavními partnery.

Merkelová a  německý ministr financí Wolfgang Schäuble připravili plán ke stabilizaci eura. Počítají s možností vyhlášení procesu řízené insolvence země eurozóny, alespoň podle těch pasáží, které citoval německý respektovaný list Handelsblatt.

S plánem chce Merkelová přijet na celoněmecké jednání o záchranném balíku 750 miliardy, jež stvořila EU pro případ, že se řecká nákaza přenese jinam.

Handelsblatt napsal, že Německo počítá s tím, že by země „hospodařící jako Řecko" mělo nést i politické důsledky v podobě odebrání hlasovacích práv v Evropské radě na jeden rok.

Správci peněz bohatých proti euru

Správci z hedgeových fondů mezitím objevili novou investiční příležitost, píše odborný server patria.cz. Ve svých obchodech sázejí na to, že balík finanční pomoci připravený Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem nepostačí, a některá ze slabších zemí tak časem nedostojí svým finančním závazkům. Prostě zbankrotuje, jak se někdy nepřesně používá příměr z firemní sféry.

"EU a MMF v největší pokerové hře, co se kdy na finančních trzích hrála, vsadily všechno na špatnou kartu," napsal Kyle Bass, manažer fondu Hayman Capital, v dopise klientům poté, co byl finanční balík ohlášen. Na kolapsu amerických hypoték vydělal Bass 500 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy