Jak na internetové piráty, řeší Británie i Unie

Petr Jemelka Petr Jemelka
17. 5. 2010 10:45
Šéf největší hudební společnosti chce měnit myšlení lidí namísto honu na piráty

Londýn - Nelegálnímu šíření a stahování hudby na internetu za současných podmínek není možné zabránit. K takovému závěru došel Francis Keeling - šéf digitalizace Universal Music Group International, která je největší hudební společností na světě.

Jedinou možností, jak s internetovým pirátstvím skoncovat, je podle Keelinga změna postoje většinové společnosti k těmto druhům krádeží.

"Jen to můžeme změnit a o to se v současné době snažíme. V zemích, jako je Španělsko nebo Itálie, si nikdo hudbu nekupuje. Lidé prostě nevědí, proč by měli za hudbu platit, když si ji mohou bez problému stáhnout zdarma. Tento jejich postoj musíme změnit. Jinak pro nás ty trhy nebudou mít význam," řekl Francis Keeling na konferenci v Birminghamu.

Společnost Universal je, jak připomíná server BBC, lídrem v boji proti internetovému pirátství a právě její tlak vedl britské zákonodárce k přijetí kontroverzního zákona, na jehož základě bude možné nelegální stahování právně postihovat (nejspíš pokutou).

Podrobnosti sankcí je ale třeba ještě doladit a bude záležet na ochotě nové koaliční vlády projekt dotáhnout do konce. Pokud kabinet Davida Camerona dokončí to co, začala vláda Gordona Browna, je možné, že se Británie stane inspirací pro zbytek Evropy a stahování by mohlo být postižitelné i u nás.  

Co chystají v Bruselu? Pětiletku

Nová evropská komisařka pro digitální agendu Neelie Kroesová by měla ve středu představit nový plán, podle kterého by se měl řídit evropský telekomunikační průmysl v nadcházejících pěti letech.

Materiál ošetřuje problematiku ochrany dat, neutrality internetu, elektronického podnikání a právě ochrany autorských práv. Počítá například se zavedením institutu jakéhosi evropského copyrightu, tedy s tím, že by měl vzniknout jednotný systém právní ochrany duševního vlastnictví.

Tady ale, jak informují The New York Times, narazí na odpor národních úřadů, které nebudou ochotny vzdát se části svých kompetencí ve prospěch Bruselu. Podle nejmenovaných osob, které byly přítomny vyjednávání, bude reformní plán kvůli nutným kompromisům velmi laxní a nic podstatného nezmění. Bude-li tomu skutečně tak, dá nám nová komisařka svou pětiletkou záruku bezproblémového stahování na dalších pět let.

Kdy při stahování porušujeme českou legislativu?

(Citace z on-line rozhovoru advokáta Vojtěcha Chaloupky pro Aktuálně.cz)

"Je třeba odlišit nekomerční užití autorského díla pro osobní potřebu fyzické osoby, které je v pořádku. Jedná se o takzvané volné užití autorského díla. Takže například stáhnutí hudby nebo filmů pro osobní potřebu může být teoreticky zcela v pořádku.

U počítačových programů to však neplatí. Stahování počítačových programů, a to včetně počítačových her, není oprávněné, i když může být jen pro osobní potřebu.

Problém ale je, že většina technologií umožňujících sdílení souborů nedovoluje soubor pouze stahovat, aniž by zároveň nebyl nabízen ostatním uživatelům ke stažení. A to už v pořádku není, to je porušování autorského práva."

 

Právě se děje

Další zprávy