Německo se vrátí k marce, hlásí konspirační web

investicniweb.cz
15. 5. 2010 12:50
Kolem krize eura musíte rozlišovat, co je míněno vážně a co nikoliv.
V jakém poměru by se asi euro a marka směňovaly? 3:2, jak se píše na čele fanynky. Nebo jde jen o hokejový výsledek?
V jakém poměru by se asi euro a marka směňovaly? 3:2, jak se píše na čele fanynky. Nebo jde jen o hokejový výsledek? | Foto: Reuters

Berlín - Má nejsilnější evropská ekonomika plán "B"? A je vůbec potřeba, když rizikovost řeckých dluhopisů se relativně zmenšila, aby ho Německo přijímalo?

V sérii seriozních zpráv o německém postupu v krizi kolem eura se někdy objevují i hodně bizarní spekulace. Například o tom, že vláda Angely Merkelová má plán, jak ochránit vlastní ekonomiku. V duchu pořekadla "bližší košile než kabát" má prý již o víkendu oznámit návrat k původní měně - německé marce.

Než začnete prodávat svá eura (pokud jste si ještě nějaká nechali), je potřeba upozornit, že tyto informace pocházejí z velice zvláštního zdrjoe - z komentáře údajného zaměstnance Deutsche Bank na webové stránce, která se zaměřuje na konspirační teorie a senzace.

Stejná stránka totiž upozorňuje například na to, že se bývalý americký prezident Eisenhower setkal s mimozemšťany nebo že Saturn přišel o své prstence po nárazu jednoho z měsíců Jupitera.

Navíc dostat do oběhu nové platidlo trvá několik let. V případě samotného eura to byly kdysi zhruba tři roky.

Na stránkách zerohedge.com přilil olej do ohně jeden z komentářů čtenářů. Jeho autor totiž poslal odkaz na stránky kitco.com, tedy na stránky uznávaného obchodníka se vzácnými kovy. Stránka ukazuje, že 12. května Kitco obnovilo kotace zlata v německých markách, což vyvolalo silné posilování ceny zlata a stříbra.

I tady bylo rychle po ekonomické senzaci. Jde o pozůstatek stránek Kitca z doby před zrušením marky. Stále je k nalezení na webu, ale samozřejmě je nefunkční.

 

Právě se děje

Další zprávy