BP prý věděla o problémech vrtu hodiny před výbuchem

Petr Jemelka Petr Jemelka
13. 5. 2010 16:40
Těžební společnost zřejmě mohla včas zasáhnout
Foto: Reuters

New York - Společnost British Petroleum věděla o problémech ropného vrtu v mexickém zálivu několik hodin před výbuchem.

Na svých stránkách o tom informovala americká CNN, která se odvolává na Henryho Haxmana, člena sněmovny reprezentantů a sněmovní vyšetřovací komise, která okolnosti neštěstí prověřuje. 

Podle Haxmana zástupci společnosti před komisí vypověděli, že 20. dubna několik hodin před výbuchem upozornil na možné nebezpečí klíčový zkušební tlakový test, což měla obsluha vrtu včas vyhodnotit jako potenciální riziko a práci na vrtu zastavit.   

Rostl tlak v nádrži

Test totiž indikoval rostoucí tlak v nádrži, což mohlo znamenat prosakování ropy nebo plynu a tedy rostoucí hrozbu výbuchu.

"Zatím se zdá, že to bylo to byla právě nedbalost společnosti British Petroleum, kvůli které přišlo o život jedenáct zaměstnanců a Mexický záliv musí čelit ekologické katastrofě," konstatoval Haxman. Nutno dodat, že vyšetřování nehody stále probíhá a je příliš brzy na to, aby bylo možné jednoznačně označit viníka.

Mohl za to vadný ventil

Co se týče technologické příčiny neštěstí, má už vyšetřovací komise Sněmovny reprezentantů jasno. Na vině byl vadný bezpečnostní ventil.

Závada byla na hydraulickém systému ventilu, který měl zastavit v případě nehody únik ropy. Zařízení kvůli závadě nedokázalo zavřít po nehodě potrubí. Nemělo dostatečnou sílu na to, aby prořízlo vrtné potrubí a utěsnilo ho.


 

Právě se děje

Další zprávy