Apple má na krku další soudní spor. Po Nokii i s HTC

Ekonomika Ekonomika
13. 5. 2010 8:51
HTC, Apple, Nokia... Ti všichni se vzájemně obviňují z krádeží patentů v oblasti mobilních technologií

New York - Souboj o patenty použié při vývoji veleúspěšného iPhonu, iPodu i iPaDU vedou mezi sebou tchajwanský výrobce mobilních telefonů HTC Corp a společnost Apple.

Podle agentury Reuters HTC Corp požádala americkou Komisi pro zahraniční obchod (ITC), aby americké společnosti Apple znemožnila na trhu Spojených států prodávat telefony iPhone, přehrávače iPod i počítačové tablety iPad.

Apple podle HTC porušil pět jejích patentů na mobilní hardware a software. Již v březnu ovšem podobný krok vůči HTC učinila společnost Apple. Ta obvinila HTC, že porušila 20 jejích patentů.

Analytici tehdy upozorňovali, že takto nepřímo vlastně Apple útočí na Google, protože HTC začala jako první vyrábět mobily s operačním systémem Android od Googlu. 

Soudy se budou táhnout dlouho

HTC nyní chce, aby komise zákazala marketing a prodej mobilních přístrojů Apple. "Podnikáme tento krok proti Applu proto, abychom chránili naše práva duševního vlastnictví, naše partnery a především naše zákazníky," uvedl veviceprezident HTC pro Severní Ameriku Jason Mackenzie.

Soudní spory se zřejmě potáhnou řadu měsíců. Kromě tohoto s HTC totiž vede Apple další spor s finskou Nokií. A opět jde o patenty na mobilní technologie.

 

Právě se děje

Další zprávy