V Británii bude zasahovat MMF, říká profesor z Harvardu

Jana Horáčková, investicniweb.cz
12. 5. 2010 20:00
Rozhovor s profesorem Harvardovy univerzity Niallem Fergusonem
Brown opustil sídlo premiérů na Downing Street, ale finanční potíže neopustily Británii
Brown opustil sídlo premiérů na Downing Street, ale finanční potíže neopustily Británii | Foto: Reuters

Praha/Londýn - Profesor Harvardovy univerzity Niall Ferguson hovoří o tom, že Mezinárodní měnový fond brzy zasáhne do situace ve Velké Británii, a také o tom, proč Spojené státy musejí ve světě jen "potichu našlapovat", jinak by riskovaly hněv Číny.

Co si myslíte o ekonomické situaci ve Spojeném království v souvislosti s volbami?

Situace v Británii je z fiskálního pohledu ještě horší než situace v Řecku. Výhled veřejného dluhu na příštích 30 let? Žádná zásadní změna v politice, tak se dosáhne 500 % HDP, což je o zhruba 100 procentních bodů více než v Řecku. Kdyby Británie přijala euro, což řada pravicově smýšlejících lidí považovala za správné, byla by její situace horší než současná řecká.

Jediným důvodem, proč se Británie nepřipojila jako "čestný člen" do klubu PIIGS, je to, že zůstala mimo eurozónu.

S Británií to vidím dost špatně. Čeká ji rozsáhlá fiskální krize. Nový premiér bude mít velký problém se systémem sociálních dávek a státních dotací, který nabobtnal za vlády Gordona Browna. Myslím, že Británie byla více připravená na thatcherismus v roce 1979 než dnes, dnes ho však potřebuje více než tenkrát. Situace je nepříznivá a já předpokládám, že bude "na ostrovech" muset zasáhnout Mezinárodní měnový fond, podobně jako v roce 1976.

Myslíte, že Západ ztratil svou nadvládu nad světem a že bude dominovat Východ?

Není to tak jednoduché. Čína by mohla ekonomicky přerůst Spojené státy zhruba do dvaceti let. Nebude však stále mít srovnatelný vojenský potenciál. Takže si nemyslím, že bude v dominantní pozici, v jaké byly Spojené státy nebo Sovětský svaz právě díky vojenské síle. Je to postupný proces. Myslím, že přesnější by bylo říci, že svět se vrací k rovnováze.

Jak bude reagovat Západ?

Nejdříve tím, že se rozpadne a přestane být Západem. To vidíme už teď na rozporech mezi Spojenými státy a Evropou v mnoha směrech, například v názorech na Irák nebo Afghánistán.

Americký prezident už není neochvějně tím nejvlivnějším člověkem na světě. Dnes musí jednat s čínským protějškem jako se sobě rovným. Na základě finančních vztahů Číny a Spojených států možná americký prezident dokonce ani nemůže jednat s čínským protějškem jinak.

Myslíte, že je reálné, aby Čína prodala americké dluhopisy, a způsobila tak finanční problémy?

Pokud budou "sázky" vysoko, je to možné. Kdyby Čína oznámila prodej dluhopisů, na trhu by došlo k výbuchu. Zaplatila by za to Čína, její dolarové rezervy by pak byly bezcenné. Musíme si však uvědomit, že většina bohatství Číny není v dolarech, ale v renminbi. Ztratili by na mezinárodních rezervách, ale získali by na jakýchkoli jiných aktivech, která vlastní.

Jak zahýbá Čína světem (Evropou) - pokračování rozhovoru najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy