Toyota se vrátila k zisku. Výrobním vadám navzdory

Petr Jemelka Petr Jemelka
11. 5. 2010 17:02
Prezident Toyoty už prý vidí mezi mraky prosvítat sluníčko
Američané a Evropané o Toyoty stojí méně, automobilku zachraňuje poptávka v Asii
Američané a Evropané o Toyoty stojí méně, automobilku zachraňuje poptávka v Asii | Foto: Reuters

Tokio - Největší automobilka na světě - japonská Toyota - se v uplynulém roce vrátila k zisku. Za loňský fiskální rok, který skončil v březnu, vykázala zisk 229 miliard jenů (zhruba 45,6 miliardy korun). To je pochopitelně, oproti roku 2008, kdy skončila ve ztrátě 437 miliard jenů, o poznání lepší výsledek.

Japonské automobilce se podařilo vrátit k zisku i přes sérii svolávacích akcií, které následovaly po objevení výrobních vad na brzdách, plynových pedálech a dalších součástech vozů v několika modelech Toyoty. Do servisů tak muselo na deset milionů vozů.

Vyšší prodeje v Asii, nižší v USA a v Evropě

„Silná bouře ještě nekončí, ale skrz mraky už začíná prosvítat sluníčko," řekl prezident Toyoty Akyo Toyoda na tiskové konferenci, během prezentace výsledků firmy za poslední čtvrtletí a uplynulý fiskální rok.

Od března 2009 do března 2010 se Toyotě podařilo prodat 7,24 milionu vozů, což je o 330 tisíc víc, než v předešlém fiskálním období.

K největšímu navýšení prodeje došlo v Japonsku a na dalších asijských trzích. Ve Spojených státech a Evropě naopak prodej Toyot klesl o 114 resp., o 204 tisíc automobilů.

 

Právě se děje

Další zprávy