Německý ústavní soud zamítl blokování půjčky Řecku

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
8. 5. 2010 14:05
Skupina akademiků se pokusila zabránit tomu, aby Německo půjčilo krachujícímu Řecku 22,4 miliardy eur
Foto: Zahraničí

Berlín - Německý nejvyšší soud dnes zamítl žádost akademiků zablokovat finanční pomoc zadluženému Řecku.

Pětice profesorů podala k ústavnímu soudu žalobu na stát v pátek. Tvrdí totiž, že balíček pomoci porušuje lisabonskou smlouvu. Akademici zároveň soud požádali, aby zablokoval vyplácení pomoci, dokud nebude o jejich stížnosti rozhodnuto.

Soud ale dnes jejich žádost zamítl. Zablokování pomoci by mohlo způsobit vážné hospodářské škody, vysvětlil.

Akademici podle soudců navíc nepředložili konkrétní důkazy, že by vyplacení půjčky vážně a nevratně ovlivnilo jejich práva.

Soudci se teď budou ještě zabývat stížností na zákonnost pomoci, to ale bude ještě nějaký čas trvat. Případné rozhodnutí tak bude nejspíš jen formální, protože bude pravděpodobně oznámeno až poté, co Německo pošle Řecku peníze.

Žalobu podala v Karlsruhe skupina pěti akademiků. Mezi nimi je také emeritní profesor ekonomie na univerzitě v Tübingenu Joachim Starbatty, který je známým euroskeptikem.

Dolní komora německého parlamentu podle očekávání v pátek schválila návrh zákona, díky kterému Německo přispěje do balíku 110 miliard euro na záchranu řecké ekonomiky.

Německo dodá do celkové sumy pro Řecko v příštích třech letech úvěry v souhrnné výši 22,4 miliardy eur, tedy asi 580 miliard korun.

K tomuto balíku by se měly přidat i německé banky. Nad rámec pomoci pošlou osm miliard eur.

Přidá se i Slovensko

Slovensko se dnes jako poslední ze členů eurozóny rozhodlo, že smlouvu, která umožní rozběhnutí finančního mechanismu eurozóny na pomoc Řecku, podepíše.

"Umožní tím členským zemím eurozóny, které tak chtějí učinit, poskytnout Řecku okamžité bilaterální půjčky," řekl novinářům po zasedání vlády Fico.

 

O tom, jestli i Slovensko poskytne půjčku Řecku, ale rozhodne nový parlament po červnových volbách.

Slovensko má do záchranného balíku vložit půjčku 816 milionů eur. Fico uvolnění pomoci podmínil přijetím razantních úsporných opatření v řeckém parlamentu. Ten ve čtvrtek schválil zatím jen plán úspor, který má zemi zachránit před bankrotem.

Některé státy eurozóny jsou připravené půjčit Řecku už v nejbližších dnech.

 

Právě se děje

Další zprávy