USA mají čtyřletý rekord v počtu nových pracovních míst

Ekonomika Ekonomika
7. 5. 2010 15:30
Majitelé soukromých firem zachraňují pracovní trh v USA. V dubnu vytvořili drtivou většinu nových příležitostí
Nezaměstnanost je jedním z velkých témat Baracka Obamy.
Nezaměstnanost je jedním z velkých témat Baracka Obamy. | Foto: wikipedia.org

Washington - Snad se konečně začalo blýskat na lepší časy, doufají Američané při pohledu na čerstvá čísla ministerstva práce. Podle nich vzniklo v dubnu v USA nejvíc pracovních míst za čtyři roky - zaměstnavatelé jich vytvořili 290 tisíc v oborech mimo zemědělství.

I přesto ale nezaměstnanost ve Spojených státech v dubnu rostla. Konkrétně z březnových 9,7 procenta na 9,9 procenta. Podle agentur je to dáno nárůstem pracovní síly.

Pracovních míst v USA přibylo už čtvrtý měsíc za sebou. Největší podíl připadl na soukromý sektor. Tam z celkových 290 tisíc vzniklo 231 tisíc míst. Vláda se o zvýšení zaměstnanosti zasloužila zaměstnání 66 tisíc lidí, které najala kvůli chystanému sčítání obyvatel.

"Počet pracovních míst v průmyslu se v dubnu zvýšil o 44 tisíc, přičemž analytici očekávali nárůst ve výši 20 tisíc a revize z minulého měsíce odkryla vyšší přírůstek pracovních míst. Poslední makroekonomické statistiky ukazují, že hospodářské oživení v USA je udržitelné, neboť Američané opět solidně utrácejí a americké společnosti nabírají nové zaměstnance rychlým tempem," zhodnotil vývoj analytik burzovní společnosti Fio Robin Koklar.

V průběhu ekonomické krize přišlo v USA o práci 8,2 milionu lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy