Žebříček miliardářek-matek: Jde o vdovy či dědičky

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 5. 2010 14:30
Mezi 70 matkami-miliardářkami jich pouze 8 vydělalo jmění vlastním úsilím
Meg Whitmanová vstoupila v pravý čas do firmy, která měla tehdy jen 30 zaměstnanců - nesla jméno eBay.
Meg Whitmanová vstoupila v pravý čas do firmy, která měla tehdy jen 30 zaměstnanců - nesla jméno eBay. | Foto: eBay

New York - Být zároveň matkou a budovat miliardářské impérium není nijak snadné. Proto také žebříček žen, které disponují alespoň miliardou dolarů a zároveň mají děti, nedosahuje obvyklé stovky, jak je u časopisu Forbes zvykem. Matek-miliardářek je podle jeho údajů na celém světě jen sedmdesát. Časopis sestavil tento žebříček při příležitosti nedělního Svátku matek.

Že mají matky ve světě velkých financí složitější situaci než otcové, dokazuje další číslo: otců miliardářů je na světě 555. Navíc mezi matkami-miliardářkami je jen osm takových, které své jmění získaly vlastním úsilím. Ostatní majetek či alespoň zavedenou rodinnou firmu zdědily.

Jedničkou mezi osmi výjimkami je Margaret C. Whitmanová. Třiapadesátiletá žena pracovala u společnosti Procter&Gamble než se svým mužem neurochirurgem přesídlila do Kalifornie. Po pracovní zkušenosti ve společnostech Disney a Hasbro přešla k malé technologické firmě o třiceti zaměstnancích - nesla název eBay. V roce 2004 debutovala na seznamu matek - milionářek a její současný majetek časopis odhaduje na 1,3 miliardy dolarů. Matka dvou synů se navíc nyní chystá kandidovat na post kalifornské guvernérky.

Dalšími miliardářkami vlastní zásluhou jsou i tři ženy podnikající v oblasti módy - spoluzakladatelka oděvního řetězce Zara Rosalia Meraová, Doris Fisherová "matka" značky Gap a Guiliana Benettonová, jejíž přímení je zároveň proslavenou oděvní značkou.

 

Ale mezi matky miliardářky se vlastní pílí vypracovala i spisovatelka J.K. Rowlingová, podnikatelka ve stavebnictví Jelena Baturinová, šéfka společnosti SOHO China Čang Sin a ředitelka hongkongské firmy Nine Dragons Yan Cheung.

Tři nejbohatší matky-miliardářky však jsou zároveň dědičkami majetku. Christy Waltonová, která disponuje 22,5 miliardou dolarů je vdovou po dědici zakladatele obchodního řetězce Wal-Mart. Druhá Liliane Bettencourtová je dcerou zakladatele kosmetického gigantu L'Oréal a třetí Birgit Rausingová je vdovou po zakladateli známého obalového kolosu Tetra Laval.

 

Právě se děje

Další zprávy