Návrat do historie. Akcie opět zažívají černý pátek

Zdeněk John
7. 5. 2010 11:17
Akcie po celé Evropě prudce padají, investoři se bojí řecké nákazy
Burzy padají volným pádem
Burzy padají volným pádem | Foto: Reuters

* Padají burzy v celé Evropě * Čtvrteční dění na burze New Yorku se vyšetřuje, hlášení chce Obama * Makléř si nejspíš spletl miliony s miliardami a počítače byly příliš rychlé

Praha - Na evropských burzách se od pátečního rána odehrávají scény srovnatelné s vypalováním řeckých bank. S jedinou výjimkou: nejde o život, ale o ztracené miliony.

Investoři přestali věřit, že eurozóna dokáže zvládnout dluhovou nákazu z Atén a propadli úplné panice. Překotně se zbavují prakticky všech titulů ve svých portfoliích.

Na pražské burze v prvních minutách obchodování klesaly nejvíc ceny AAA Auto Praha o 7,30 %, banky Erste o -6,07 %, těžební firmy NWR  o -5,65 %, nebo zpracovatele ropy Unipetrolu o -5,24 %.

Stejné propady postihují burzy po Evropě, indexy, které vyjadřují hodnotu nejobchodovanějších akcií, padají jako hrušky o několik procent.

Už ve středu přitom pražská burza zažila nejhorší den za poslední rok. Index PX spadl skoro o pět procent a z burzy zmizelo přibližně 67 miliard korun (o tolik klesla hodnota obchodovaných firem).

Vyšetřuje se pád akcií

Masivní výprodeje zažil i Wall Street ve čtvrtek večer středoevropského času.  Během jednodenního obchodování akcie propadly nejvíc od roku 1987. Trh Nasdaq musel zastavit prodeje a nákupy s tituly, jejichž cena se propadala během dvaceti minut o více než 60 procent. Ale nebylo to jen tím, že do USA už naplno dorazily zprávy, jak je na tom eurozóna s pokusy zachránit Řecko a sebe sama.

Čtvrteční masivní propad akcií v New Yorku vyšetřují příslušné úřady. Pozorně sledovaný Dow Jonesův index ve čtvrtek oslaboval, stejně jako většina trhů převážně kvůli problémům Řecka. Asi dvě hodiny před koncem obchodování se ale indikátor začal rychle sunout dolů a spolu s ním další indexy. Dow Jones ztrácel až 1000 bodů, což je nejvíce v historii Wall Streetu. Za 15 minut index klesl až o 700 bodů, jen aby za dalších 15 minut o 600 bodů zpevnil.

Jako pravděpodobné se proto jeví, že mohutný pád cen akcií byl souhrou více faktorů. Zdroje televize CNBC ukázaly i na banku Citigroup, kde se údajně jeden z makléřů při zadávání prodejního pokynu spletl v řádech a místo milionů zadal miliardy.

Informován Obama

O historicky rekordním propadu Dow Jonesova indexu byl podle agentur informován prezident Barack Obama.

Čistě teoreticky by lidská chyba mohla být i za problémem takového rozsahu. Velké instituce totiž při obchodování používají metody, které řídí počítače. Ty jsou předem naprogramovány, reagují na sebemenší výkyvy v kurzech a obchodují v nanosekundách.

K pátečnímu uklidnění trhů nepomohlo ani schválení úsporného plánu v řeckém parlamentu, ani očekávané schválení záchranného balíku v Německu, Itálii a Francii. Kvůli obavám z budoucího vývoje by se investoři mohli přesunout z Evropy do amerických akcií a ty by tak mohly z evropských problémů těžit.

Americká banka Morgan Stanley komentovala dění na trzích slovy, že není na místě panika, ale obezřetnost. Opakuje se do značné míry scénář z doby, kdy začala velká ekonomická krize ve Spojených státech pádem bank a hypotečních ústavů. Ratingové agentury pozdě přišly s hodnocením potíží v Řecku a dalších státech, o to prudší je nyní jejich reakce. Stejně se chovají investoři.

 

Právě se děje

Další zprávy