Internet prodělal historickou změnu - naučil se arabsky

Petr Jemelka Petr Jemelka
6. 5. 2010 14:23
Jde prý o největší změnu od vzniku internetu

New York - Internet dnes prodělal téměř revoluční změnu. Ode dneška už se nebudou webové adresy psát pouze latinkou. V URL se tak budeme moci setkat s arabštinou. A další jazyky nepsané latinkou by se měli brzy přidat.

Mezinárodní internetový regulátor (Icann) zatím změnu podoby www adres povolil Egyptu, Saudské Arábii a Spojeným arabským emirátům. Informoval o tom server BBC.

Celkem o povolení užívat svou abecedu, včetně číslovek, požádalo dvacet zemí.

Příští rozšíření by se mělo týkat čínštiny, tamilštiny a thajštiny. Podle Icannu jsou už domény připraveny k užití, nicméně je ještě potřeba doladit některé drobnosti, takže je možné, že se stránky s arabským URL, resp. koncovkou, některým uživatelům dočasně nebudou zobrazovat správně.

Pracovalo se na tom několik let

Prezident mezinárodního internetového regulátora Rod Beckstrom označil toto rozšíření možností webu za historické. Dnešní den je, jak řekl, vyvrcholením několikaleté práce mnoha expertů. Některé nelatinské znaky už mohly být v internetových adresách dříve, ale národní koncovka (u nás CZ) musela být bez výjimky složena ze znaků standardní latinky.

Nově využívané znaky by mohly způsobit problémy se zobrazením stránky na některých počítačích. To by se ale podle Icann mělo vyřešit jednoduše - stažením nových fontů. „Tento problém se často vyřeší pouhým dodatečným stažením jazykových balíčků nebo nainstalováním konkrétního fontu," vysvětluje Beckstrom.

Když Icann poprvé oznámil svůj úmysl rozšířit možnost skládání URL adres o nelatinské znaky, hovořilo se o největší změně, od té doby, co byl internet vynalezen. Mělo by to totiž tuto síť zpřístupnit ještě více lidem.

 

Právě se děje

Další zprávy