Kolik bude stát únik ropy? A zaplatí BP vše? Nikdo neví

Petr Jemelka Petr Jemelka
6. 5. 2010 13:15
Odhad možných škod se pohybuje od jedné do sto miliard dolarů
Ropa může napáchat mnoho škody
Ropa může napáchat mnoho škody | Foto: Reuters

New York - Jakou částku z celkové škody způsobené únikem ropy v Mexickém zálivu skutečně zaplatí společnost British Petroleum, které poškozené zařízení patří?

Zástupci firmy dosud tvrdí, že BP bere všechnu finanční odpovědnost na sebe, ale podle CNN to nebude tak jednoduché.

Potíž je prý v nepředvídatelnosti dalšího vývoje této ekologické katastrofy a nejednoznačnosti amerického námořního práva. Dalším problémem je, že dosud není jasné, kolik bude únik ropy, resp. likvidace následných škod stát.

Poslední odhady hovoří o 2 až 14 miliardách dolarů, ale někteří politici varují, že se celková suma může vyšplhat až ke stovce miliard. Podle CNN je pravda taková, že ani přibližnou výši škody zatím nikdo netuší.

Cena za katastrofu závisí na pohybu skvrny

Ropná skvrna, ke které přes veškerou snahu pobřežní hlídky a dalších jednotek denně přibývá 200 tisíc galonů ropy, může zůstat v blízkosti Louisiany a na pobřeží se téměř vůbec nedostat, tak jak tomu bylo, díky přízni počasí, doposud. Pokud by se podařilo realizovat plán společnosti British Petroleum, která má v úmyslu část potrubí, z jehož trhlin ropa uniká, přikrýt obřím zvonem, vyšla by likvidace škod na „pouhou" jednu až dvě miliardy dolarů.

Pokud by se ale situace zhoršila a ropa se dostala k pobřeží Floridy, pak mohou být kontaminovány rybářské oblasti a pláže, což by znamenalo další nárůst škod, a to i v navazujících odvětvích. V takovém případě by teprve nastal čas na otázku  jak velkou část ze vzniklých škod, uhradí British Petroleum.

Nejasná legislativa a mlhavé odpovědi

Podle federálních zákonů by měla British Petroleum a její minoritní partneři, jako jsou APC, Fortune 500 a Mitsui, uhradit všechny náklady spojené s vyčištěním pobřeží a moře. To už také výkonný ředitel BP Tony Hayward uznal a přislíbil, že je na to jeho společnost připravena.

Na druhou stranu ale náklady spojené s ušlým ziskem rybářů, hoteliérů, lodní dopravy atd., které vzniknou v případě, že bude uzavřeno pobřeží, mohou v účtu pro British Petroleum chybět. To naznačuje i nejednoznačná odpověď Haywarda. Na otázku, zda jeho společnost přijme odpovědnost za případné ekonomické škody, totiž šéf BP odpověděl, že se o tom bude teprve jednat.

Ve stejném duchu se vyjádřil také tiskový mluvčí společnosti, podle kterého je příliš brzy na určení, co má a co nemá British Petroleum platit.

 

Právě se děje

Další zprávy